„Nemzetben gondolkodók” vajdasági tábora

216
10-emi-

Magyarkanizsa – A hétvégén hatodik alkalommal rendezték meg Magyarkanizsán az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) háromnapos táborát, ahova közel ezerötszáz fiatalabb és idősebb résztvevő sereglett össze a Kárpát-medence minden szegletéből. A tábor során több előadást is meghallgathattak a résztvevők, többek között Andócsi Jánosét is.

A szervezők szerint a délvidéki EMI-tábor célja, hogy önfeledt kikapcsolódást nyújtson a nemzetben gondolkodó fiataloknak, ezzel is erősítve az anyaország és az elcsatolt részek közti kapcsolatot. A rendezvény ideje alatt délvidéki, erdélyi, felvidéki és magyarországi fiatalok együtt élték meg az összetartozás érzését. Esténként rockegyüttesek koncertjei várták az érdeklődőket, napközben pedig színvonalas előadások, kerekasztal-beszélgetések meghallgatására volt lehetőség. De idén is volt Kárpát-medencei borkóstoló, filmvetítések és gyermekprogramok is.

 

Több érdekes előadás

A szombati előadások során Gábrity Molnár Irén népesedéskutató a Délvidék népesedési helyzetéről beszélt. „ Lesz-e kegyelem, győz-e az igazság?” címmel a 61 évre ítélt temerini fiúk kálváriáiról és reményeiről Horvát Árpád, az egyik elítélt, M. Szabó Imre filmkészítő és Horváth Ádám újságíró tartott előadást. Magyar állampolgárság a Délvidéken az első tapasztalatok tükrében: erről Korsós Tamás szabadkai magyar főkonzul szólt. A „Húsz éve kezdődött: délszláv háború magyar szemmel” témakörben Raffay Ernő és Andócsi János történész, a HMDK alelnöke és Andrási Attila szabadkai színházrendező tartott előadást.

– Horvátországi történészként nemcsak a történelmi tényekről és folyamatokról szólhattam, hanem a személyes tapasztalataimat is megoszthattam a szépszámú hallgatósággal. Hiszen kamaszként átéltem, amint Vörösmarton is átdübörögtek a JNA tankjai. A legfontosabb azonban az volt ebben az ifjúsági táborban, hogy nemcsak az önfeledt szórakozás, hanem a történelmi sorkérdések iránt is nagy volt az érdeklődés. Érdekes és tanulságos volt hallani, hogy a magyarok miként élték meg a háborút a front két oldalán – nyilatkozta Andócsi.