Eurovíziós Dalfesztivál

0
231
www.stop

A héten rendezik az 58. Eurovíziós Dalfesztivált a svédországi Malmöben, mivel tavaly svéd énekesnő lett az első Loreen Euphoria című számával. A dalfesztivál emblémájának fő eleme a pillangó, ami jól tükrözi a malmöi verseny nemzeti sokszínűségét, ahol emberek milliói gyűlnek össze májusban, hogy szurkoljanak országuk képviselőjének. A 39 résztvevő között ott van Magyarország és Horvátország is. Magyarországot a hazai elődöntő győztese, Bye Alex képviseli Kedvesem című számával, a horvátok pedig hagyományos dalmát klapát fognak előadni a nagyközönségnek.

A Magyar Televízió 2012 októberében hirdetett pályázatot az eurovíziós dalfesztiválon való részvételre, melyre 244 jelentkeztek. Közülük zsűri választotta ki a hazai elődöntő résztvevőit. Az elődöntőben összesen harminc dal versenyzett, a zsűri által kiválasztott négy legjobb énekes By Alex, Radics Gigi, Kállay-Saunders András és Vastag Tamás lett. Sokak meglepetésére a miskolci By Alex (Márta Alex) kapta a legtöbb sms-szavazatot Kedvesem című számáért. A dalt Márta Alex és Palásti Kovács Zoltán Zoohacker szerezték. By Alex felidézte, hogy a Kedvesem című dal ötlete csaknem három éves, de csak a versenyre lett belőle kerek egész. Eredetileg egy kísérletezős, popos számot írt, a szöveg egy életében megtörtént szituációról szól, abból az időből, amikor elhagyatottan élte mindennapjait.

„Egyáltalán nem akartam nevezni erre a versenyre, zsigerből tiltakoztam ellene, tőlem távol állnak az ilyen tévés vetélkedők. A lemezkiadóm, a CLS Music menedzsmentje azonban beadta a dalt, ami egyáltalán nem olyan, amilyenek az eurovíziós számok lenni szoktak” – mondta ByeAlex korábban az MTI-nek.

Horvátország hagyományos produkcióval készül az idei dalversenyre

Croatia-Rehearsal-Eurovision-1-

Hazánk fiai/lányai az utóbbi három évben egy alkalommal sem tudtak döntőbe jutni, idén azonban egy különleges, fiatalokból álló klapa képviseli Horvátországot. A capella éneklésmód, azaz a klapa egyik tradicionális horvát formája a hangszeres kíséret nélküli, többszólamú homofon éneklésnek, mely Dalmáciából ered. Maga a szó „barátok csoportját” jelenti, gyökere a partvidéki templomi énekekben keresendő. Tartalmát tekintve a szeretet, a bor, a haza és a tenger ünneplésére fókuszál. Fő elemei a harmónia és a dallam, valamint a ritmus, ami azonban nagyon ritkán válik hangsúlyossá. Fontos megjegyezni, hogy az UNESCO európai listájára is felkerült.

A Klapa s mora névre keresztelt hattagú énekegyüttes Mižerja című, teljes egészében horvát nyelvű dalával kíséri meghódítani a nemzetközi közönséget, és persze a zsűrit. Bár az együttes stílusa valóban a klapában gyökerezik, előadásukat mégis inkább popos alapokra helyezték. Ennek oka nyilvánvalóan abban keresendő, hogy a szélesebb szavazóközönséget is meg tudják nyerni az országoknak.

Idén a megszokottnál több ország döntött úgy, hogy nem indul a dalversenyen: anyagi okokból nem indít versenyzőt többek között Lengyelország, Portugália, Csehország, Szlovákia és Bosznia-Hercegovina, míg a törökök a vegyes szavazási rendszer és a kivételezett helyzetben lévő öt nagy ország miatt mondták vissza az idei versenyt. Maradtak azért így is elegen, akik maguk mögé utasíthatják mind Horvátországot, mind Magyarországot. A fogadóirodák szerint Dánia komoly esélyekkel indul.

Hogyan lehet szavazni?

A döntő napján és az adás alatt lehet szavazni. A verseny egyik sajátossága, hogy csak a külföldiekre lehet szavazni, senki sem voksolhat a saját országa versenyzőjére. Az idei évtől egy telefonról maximum 20 sms-t fogadnak el, de ezen belül lehet több előadóra is voksolni.

 

{fcomments}