Szerényebb húsvéti költekezés

0
451

Sonka, hozzá egy kis torma, tojás, az elmaradhatatlan csokitojás, csokinyúl – húsvét előtt általában ez kerül a legtöbb kosárba. Hogy ki mennyit fizet ezekért, változó. A felmérések szerint a válság, a rossz anyagi helyzet miatt a családok fele kevesebbet költ most, mint tavaly ilyenkor.
A mostani vásárlási láz meg sem közelíti a karácsonyit. Hetek óta tornyosul már a sonka és a különböző méretű nyuszitojás és nyúl, megpúpozott bevásárlókocsit toló emberekkel viszont nem igazán találkozni. A kereskedők azt mondják, az ajándékok is jóval szerényebbek, mint az előző években. A drága játékok és műszaki kütyük helyett az olcsóbb édességcsomagok kerülnek a legtöbb nyuszifészekbe.
Az ételen is igyekeznek spórolni az emberek, de ha az elmúlt évek adatait nézzük, akkor most is legalább 1000 tonna sonkát és 75 millió tojást fogyasztunk el.
Persze nem mindegy, hogy azokból is milyent veszünk. A szakemberek szerint a sonka tipikusan azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazíthatja a fogyasztót, vagyis olcsó húsnak ezúttal tényleg híg lehet a leve. Van ugyanis olyan sonka, aminek a hústartalma mindössze 55-60 százalék. Ezek nagy része importból származik. Ha mindezt szem előtt tartjuk, akkor érdemesebb többet áldozni a húsvéti sonkára, és egy ismerős hentestől vagy termelőtől vásárolni meg. Ugyanez igaz a tojásra is.
Idén tehát, ha jóval kisebb és szerényebb is lesz a nyuszifészek, próbáljunk meg minél több időt együtt tölteni a családdal, így könnyebben vészeljük át ezeket a nehéz időket, könnyebben tudunk nevetni, szeretni, bizakodni.
Egy hosszú hétvége áll előttünk, amikor lesz idő kirándulni, barátokkal, rokonokkal találkozni. Számos program közül választhatunk, a legtöbbre költeni sem kell sokat. Régióközpontunkban (Eszéken) rekordkísérletre is készülnek, de egyéb más szórakoztató családi programok várnak kicsiket és nagyokat.
Minden Olvasónknak szép és családi körben eltöltött boldog húsvétot kívánok!

 

- Reklám -