Maszkos, távolságtartó esküvők

0
33

Az elmúlt hónapokban rengeteg bolt lovagolta meg a járványhelyzetet, és vette be a termékkínálatába a védekezéshez szükséges eszközöket – szájmaszkot, kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt stb., persze jó borsos áron. Túl nagy keletje a maszknak nem volt, hisz eddig nálunk, sok országgal ellentétben, nem volt kötelező a viselése, sőt határozottan azt javasolták, hogy az egészségesek ne is tegyék föl. E hét hétfőtől azonban kötelező az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön szájat, orrot eltakaró alkalmatosságot viselni. Ez vonatkozik az éttermek, bárok, kocsmák kiszolgáló személyzetére is, csakúgy, mint a rendezvénytermek alkalmazottaira.

Így aztán a lagzikban is maszkos kiszolgálókkal találkozunk majd. De az esküvőkre, lakodalmakra egyéb előírások is vonatkoznak, ami szinte az egész ünnepi szokássort átírja. Így ember legyen a talpán, aki még ilyen körülmények között is megszervezi élete egyik legfontosabb napját… Beleolvasva a horvát közegészségügyi hivatal ajánlásaiba, az biztos, hogy a menyasszonytáncról le kell mondaniuk a fiataloknak, így csókolni sem tud az ifjú ara. A gratuláció sem ajánlott. A násznép a vérpezsdítő csárdások (kólók) alkalmával sem töltheti meg a táncparkettet, összekapaszkodni pedig pláne nem lehet, ráadásul egy táncolóra négy négyzetméteres területet írnak elő… Párcsere sincs, hiszen csak az egy háztartásból jövők, vagy a szűkebb körhöz tartozók érintkezhetnek. Ez érvényes az ültetési rendre is. Sőt arra vonatkozóan is van utasítás, hogy hogyan vonuljanak be az emberek a menyegző helyszínére! Azt, hogy ezt és még egy csomó előírást betartson a násznép, állítólag rendőr és a polgári védelem egy tagja fogja ellenőrizni. Hát, hogy ilyen körülmények között ki tudja majd jól érezni magát, én nem tudom…

Nagyon sok házasulandó pár tervét keresztülhúzta a járványhelyzet. Van, aki őszre halasztotta az időpontot, de azokat, akik akkorra tervezik a nagy napot, a vírus második hullámáról szóló hírek stresszelik. Vannak, akik inkább harmincfőnyi násznépben gondolkodnak, azzal, hogy a nagy bulira jövőre kerítenek sort. Akkor viszont lagzi lesz majd lagzi hátán, hiszen az eredetileg is jövőre tervezett esküvők és az erről az évről átvitt lakodalmak egymást fogják érni.