Nyitókonferenciával indult a négy intézmény multikulturális projektje

386

A szentlászlói általános iskola három horvátországi tanintézménnyel közösen egy 20 hónapos projektben vesz részt, melynek célja a diákok interkulturális műveltségének fejlesztése. A programot múlt csütörtökön nyitották meg egy konferencia keretében a szentlászlói általános iskolában.

A szentlászlói iskola partnereivel közösen sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló Európai Szociális Alap (ESZA) forrásából támogatott projektre, és a kultúrák közötti kommunikáció fejlesztése céljából közel 1,5 millió kúnás támogatást nyert el.

A szentlászlói általános iskola projektgazdaként vesz részt a programban, amelyben a Daruvár közeli Dežanovac és a Šibenik közelében található Kistanje település általános iskolája, a vinkovcei népfőiskola és az Ernestinovói járás a partnerük.

Bocka Szilvia, a szentlászlói iskola igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, intézményükbe ma már a magyar anyanyelvűek mellett horvát és szerb nemzetiségű diákok is járnak.

– Sokszínűségünket erénynek tartjuk, ezért tartottuk jó ötletnek több iskolával közösen egy olyan projekt indítását, melynek célja a diákok interkulturális műveltségének a fejlesztése. A program keretében először a tanárokat képeznénk ki egy interkulturális tantárgy oktatására, majd a következő iskolaévtől bevonnánk a diákokat is – tudtuk meg az igazgatónőtől.

A program célja az, hogy a különböző nemzetiségű gyerekek megismerjék egymás kultúráját, hagyományait, ezáltal nyitottabbá váljanak egymás iránt.

A projekt egy multikulturális fesztivállal zárulna, amelyen a résztvevők saját nemzeti kultúrájukból adnának ízelítőt, a gasztronómia, a zene és más művészeti ágak révén.

A projektet 2017. november 30-án írta alá az igazgatónő, majd az adminisztrációs feladatok teljesítése után múlt csütörtökön került sor a nyitókonferenciára a szentlászlói általános iskolában.

Elsőként Bocka Szilvia üdvözölte a vendégeket, bemutatta az iskolát és a projektről is szólt néhány szót. Bemutatkoztak a dežanovaci, kistanjei, vinkovcei iskolák igazgatói, majd Barbara Dadić Eđed, a projekt vezetője ismertette részletesebben a programot.

A vendégek közül Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Sandra Filipović, Eszék-Baranya megye képviselője is szólt a résztvevőkhöz, mindketten elismerésüket fejezték ki a kezdeményezéssel kapcsolatban.  Rajtuk kívül jelen volt még többek között Marijana Junušić, az Ernestinovói járás elöljárója, valamint Kelemen Dezső és Željko Katić elöljáró-helyettesek.