Egy magyar idegenvezető Omišban

0
308
Rogošić-Radnics Zsuzsanna

Rogošić-Radnics Zsuzsanna sok-sok, elsősorban magyar turistának, turistacsoportnak teszi tartalmasabbá és élménytelibbé a tengerparti nyaralást Közép-Dalmáciában minden szezonban, immár húsz éve. Vele beszélgettünk pályafutásáról, munkája szépségeiről.

Zsuzsanna, akit a turisták csak Omiši Zsuzsiként ismernek, Magyarországról költözött a tengerpartra, idegenvezetői tevékenysége kezdetéről is mesélt lapunknak.

– Tanulmányaimat az ELTE-n végeztem horvát szakon, s az egyetem alatt kaptam munkalehetőséget itt mint idegenvezető. Itt ismertem meg a férjemet, és három év múlva ideköltöztem, tizenhét éve élek Omišban. Saját utazási irodát működtetünk, s elmondhatom, hogy évente 10-15 százalékkal nő a magyar turisták száma a munkám által – mondta el lapunknak Zsuzsi.

Idegenvezetői engedélye Zadar, Šibenik-Knin és Split-dalmát megyékre, valamint Dubrovnikra terjed ki. Elsősorban szállásfoglalással és fakultatív foglalkozások szervezésével, lebonyolításával foglalkozik.

Honvágycsillapító munka

– Szeretem a munkám, talán a honvágyamat is ez csillapítja, hiszen a honfitársaimmal dolgozom. A téli időszakban nincs munkám, ezért ekkor látogatok haza szüleimhez, a Pest megyei Tökölre – tudtuk meg omiši idegenvezetőnktől, aki hozzátette, a tengerpartot is nagyon megszerette, igazi lokálpatrióta lett, olyan, mint a dalmátok.

Programkínálatukkal kapcsolatban elmondta, Omišban ingyenes városnézést tartanak minden vasárnap és kedden, mellyel propagálják a települést, autóbuszos kirándulást szerveznek Splitbe, Dubrovnikba, Trogirba, többféle hajókirándulást Brač és Hvar szigetére, ezenkívül sportprogramok is szerepelnek a kínálatukban, úgymint rafting (vadvízi evezés) zipline (kötélpálya a hegyekben – tériszonyosoknak nem ajánlott) és egyéb izgalmas extrém sportok.

Összességében a vendégek nyaralásának teljes körű lebonyolításáért Zsuzsi felel, hogy azok aztán még szívesebben gondoljanak vissza dalmáciai nyaralásukra. 

Egyesületük kezdeményezésére indult magyar anyanyelvápolás

Beszélgettünk a magyar egyesületükről is. Az Új Magyar Kulturális Központot 2012-ben alapították Split városában azokkal a magyar édesanyákkal, akik a tengerpartra mentek férjhez. Elsősorban ők és gyermekeik alkotják a szervezetet, körülbelül harmincan. Három éve csatlakoztak a HMDK-hoz. Heti kétszer találkoznak, női, illetve gyermek néptánccsoportot, valamint vegyes kórust működtetnek.

– Büszkék vagyunk rá, hogy kezdeményezésünkre négy évvel ezelőtt beindult a C modellű magyar oktatás, tehát gyermekeink magyar anyanyelvüket ápolhatják, illetve megismerkedhetnek kultúránkkal. Az anyanyelvápoló órát vasárnapi iskolának hívjuk, mivel vasárnaponként tartják, Barbir Olga tanárnő vezetésével. A szülők kérésére az oktatás során külön hangsúlyt fektetünk a helyesírás tanítására, amelyre néhány év múlva nagy szükségük lesz gyerekeinknek, akik szintén az idegenforgalomban fognak elhelyezkedni – tudtuk meg Zsuzsitól. Az anyanyelvápolásra jelenleg tizennégy gyermek jár, elsőtől nyolcadik osztályig.

„Itt a legszebb a világon“

Visszakanyarodva munkájához azt is megkérdeztem, mikor van ideje egy idegenvezetőnek nyaralni.

– Ami a szabadságomat illeti, legtöbbször hazalátogatok. Családommal évente egyszer elmegyünk valamilyen európai városlátogatásra, és egyszer a barátnőimmel is kiruccanok, valamint általában telelni megyünk a szomszédos bosznia-hercegovinai hegyekbe – mondta Zsuzsi, hozzátéve, erre a kérdésre a dalmátok általában visszakérdezik, „ugyan hova mennél innen nyaralni, amikor itt a legszebb a világon.”