Bolygónk védelmében

0
527

Földünk 4,5 milliárd éve alakult ki, több millió fajnak ad otthont, köztük nekünk, embereknek is. Bolygónkon ma már megközelítőleg 7 milliárd ember él! Rohamosan fejlődő világunk velejárója a környezetszennyezés, így a környezetvédelemmel foglalkozni soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban.
A Föld közelgő világnapja ismét remek alkalom, hogy elgondolkodjunk azon, mi lesz, ha tovább folytathatjuk bolygónk pusztítását, a természet rombolását, valamint hogy hosszú távon milyen következménye lesz az ipar, a gazdaság, a technika fejlődésének.
A hollywoodi filmkészítők évek óta ontják magukból a természeti katasztrófákról szóló történeteket. Gyakran a Föld mélyében szunnyadó ismeretlen erők, a földrengések és vulkánkitörések a témái ezeknek az „alkotásoknak”. Az, hogy egy üstökös hogyan pusztítja el a világunkat, már száz éve is foglalkoztatta a mozgóképeseket. Aztán egy, az 1930-as évek elején készült film szinte minden lehetséges természeti elemet felvonultatott a New York-makett elpusztítására: a világot éjszakába borító napfogyatkozást a felhőkarcolókat ledöntő földrengés, vulkánkitörés, tűzvész és szökőár követi. Hasonló módon indultak „karöltve” a természeti erők Los Angeles elpusztítására a már klasszikus 1974-es Földrengésben. Egy másik filmben hatalmas tornádó pusztít el mindent. A globális felmelegedés gondolata ihlette a Holnapután film készítőit, ahol földrengések, szökőár, tornádó fenyegeti a világot, majd beköszönt egy eljegesedési periódus, és Amerika megbénul a sarkvidéki hidegtől és a rázúduló hótömegtől.
De sok forgatókönyvíró eljátszott már azzal a lehetőséggel is, hogy a vegyszerek és az ipari fejlődés miatt mutáns vagy gigantikus állatok bukkannak elő. Az emberi technika igazi büntető-gépei, mert hiszen civilizációnk tette ilyenekké őket… De nem egy olyan film van, ahol őrült tudósok balul sikerült kísérletei végeznek az emberiséggel.
Mindezek persze csak maketteken, a filmstúdiókban válnak valósággá a látványosság és a tömött mozik, vagyis a pénz miatt. Jócskán túloznak, de azért érdemes elgondolkodni rajtuk.
Évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább megpróbálják, és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit bolygónk védelmében. Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban a Föld napján, ami mára a világ legnagyobb környezeti eseményévé vált. Csatlakozzunk mi is, hiszen senki sem szeretne egy pusztuló világban élni.

 

- Reklám -