Vidám szüreti mulatság Csúzán

0
422
csuza_szureti_nap-3

Idén is kétnapos rendezvénnyel ünnepelték a szüretet Csúzán. A szombati programot a néptáncos felvonulás, kultúrműsor és bál képezte, vasárnap pedig hegyibabfőző-versenyt tartottak, melyre 25 csapat nevezett be.

Szeptember végén a szőlő betakarítása és feldolgozása is a vége felé tart, aminek az örömére a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület és a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesülete minden évben szüreti és bornapokat tart.
– A rendezvény első programja a szombat délelőtti fogathajtó verseny lett volna, amelyet ezúttal meghiúsított a borult-esős időjárás. A felvonulást viszont megtartottuk, ami a szokásos jó hangulatban zajlott le – mondta lapunknak Fica János, a Csárdás elnöke.
Lévén, hogy szüreti napot tartottak, volt boros stand, de süteményt, lángost és más termékeket is kínáltak az érdeklődőknek.
A kultúrotthontól indult a néptáncosok menete a Csárdással az élen, útközben több helyen megálltak táncolni is.

 

cimlap-szret-1

 

A zenét a felvonuláson, és később a bálban is a kórógyi Aranycsárdás együttes szolgáltatta. A felvonulók serege az embereket is előcsalogatta, sokan az udvarukból vagy az ablakból követték az eseményt.
Miután visszaértek a művelődési házba, hamarosan elkezdődött a kultúrműsor, melyen a Csárdás népi táncegyüttesén és a Jókai Mór Kultúregyesület Hajnalcsillag gyermektánccsoportján kívül felléptek a Kórógy Hagyományőrző Egyesület gyermek és felnőtt tánccsoportjai, az ivanovci Petőfi Sándor Kultúregyesület népi táncegyüttese, Fica Lili szavalatával, Rómer Edina pedig énekével tette tartalmasabbá a programot.
Az esti szüreti mulatságnak batyubál jellege volt. A szervezők zöld szőlőlevelekkel díszítették a kultúrotthon termét, és ajándékokat is gyűjtöttek, melyeket a bál végére „lelopkodhattak” a vendégek. A „csőszök” a Csárdás tagjai voltak, az ő feladatuk volt, hogy elkapják a tolvajokat, akiknek a bíró és a bírónő szabták ki a büntetést. Ezt a szerepet idén Kováts Attila és Horvát Lídia töltötték be.
 

 

csuza_babfozo-3

 

Nyugat-szlavóniai magyarok is vendégeskedtek a babfőző-versenyen
A rendezvény másnapján került sor az egyre népszerűbb hegyibabfőző-versenyre, amely a csúzai szüreti és bornapok vasárnapi programja. Ezúttal 25 csapat nevezett be. Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór Kultúregyesület elnöke elmondta, a legtöbben bográcsos babot főztek, a tűz mellett rotyogó cserépedényből már egyre kevesebb van.
A verseny harmadik helyezettje Pacl Béla volt, a második Vojnović Dániel lett, a legjobb babot pedig szerkesztőségünk csapata főzte, a szakács Farahó Zsolt volt.
A zsűri szerepét ezúttal a csúzai civil szervezetek vezetői töltötték be: Pinkert Ida a csúzai Nőegylettől, Lázár József, a csúzai Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke, Fica János, a Csárdás vezetője, Horvát Ilonka A Lepke Szárnya egyesülettől, Kozár József, a csúzai HMDK elnöke, valamint Rómer Edina, az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Szervezet képviseletében. Kováts Zsuzsanna köszönetét fejezte ki nekik, amiért elvállalták a feladatot.
Az esemény évről évre népszerűbb, míg néhány évvel ezelőtt csak a drávaszögi falvakból látogatták, idén már Nagypiszanicáról, Daruvárról, Trojeglavaról, Pakrácról és Grubišno Poljeról is érkezett mintegy száz vendég, de nemcsak hazai, hanem magyarországi csapatok is beneveztek.
A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

 

 

{fgcomments}