Vétkes asszon

0
947
Csángó_gyermekek

Kóka Rozália sorozata a közmédiában

A Kossuth Rádió az esti Rádiószínházban bukovinai székely, gyimesi és moldvai csángó népi, szerelmes történeteket mutat be Kóka Rozália előadásában.

Az Egy asszon két vétkecskéje és az Egy asszon, két asszon című kötetek alapján készített felolvasást a Kossuth Rádió Rádiószínháza 2016.június 6-10. között sugározza. Kóka Rozália Magyar Örökség díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő kötete először 1989-ben jelent meg. A könyv mindmáig töretlen sikernek örvend. A népművész az összeállításban saját, többéves gyűjtőmunkájának eredményeire támaszkodott. Az archaikus beszédet magnóval rögzítette az ősi állapot utolsó bástyáiként megmaradt nyelvi szigeteken. Felmenőinek emlékezetéhez visszanyúlva, értő szemmel válogatta a kötetben szereplő, főként szerelmes történeteket. Az első oldalakon a teremtést, később Ádám és Éva kiűzetését a Paradicsomkertből találjuk. Az általános emberi sorstól eljutunk az egyén életének legfontosabb állomásaihoz: az udvarláshoz, az első együttháláshoz. Az egykori elbeszélők a csángó emberek mindennapjai mellett az egész nép hányattatásait is megőrizték emlékezetükben.

A sorozat zamatát Kóka Rozália autentikus szóhasználata adja. „Sok kifejezés annyira archaikus, hogy alig érthető, ezért megkértem Rozáliát, hogy a szövegben megtartva az eredeti kifejezést, a mai változatot is fűzze hozzáidézi fel a közös munka élményeit Markovits Ferenc a felolvasás szerkesztője és rendezője. – Vérbeli előadóművészként a stúdióban a legtöbb történetet nem a könyvből olvasta, hanem fejből mondta.

A mű legfontosabb üzenete, hogy a hagyomány addig él tovább, amíg a fiatalok büszkén öltik magukra őseik viseletét, míg nem vesznek a feledés homályába a hagyományos énekek, táncok és mesék. E történetek elődeink vallásosságából, hétköznapjaiból táplálkoznak. A csángó, székely történetek nyelvezete és gondolatvilága a magyarság kimeríthetetlen kincsestára.

 

Adás: 2016.június 6-10. között (Kossuth Rádió 21:30-22:00)