Ünnepi öröméneklés online formában

47

A laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a helyzethez alkalmazkodva idén online formában szervezett adventi kórustalálkozót, melyre hat magyar kórus küldött videót karácsonyi repertoárjáról. Az egyórás műsor az egyesület Facebook-oldalán lesz megtekinthető.

A laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a karácsonyi ünnepvárás jegyében tart minden decemberben adventi kórustalálkozót. A programnak a laskói általános iskola ad otthont, horvátországi magyar és anyaországi énekkarok, népdalkörök szoktak rajta részt venni.

Az advent időszaka kiváló alkalom egy ünnepi műsorhoz, egyben előkészíti a résztvevőket a közelgő karácsony hangulatára. Ez volt a céljuk a szervezőknek is, amikor több mint másfél évtizeddel ezelőtt megtartották az első adventi kórustalálkozót, az Alfalusi Vegyes Kar újjáalakulásának az 5. évfordulója alkalmából.

Idén a járvány meghiúsította a kórustalálkozó hagyományos módon való megtartását, a szervezők azonban úgy döntöttek, online formában kerül sor az ünnepi öröméneklésre.

– Rendezvényünkről, melyre idén is a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál pályáztunk, a körülmények ellenére sem szerettük volna teljesen lemondani. Fontos számunkra ez a program, melyen a fellépők karácsonyi repertoárja mindig elérte a célját, azt, hogy meghittebbé tegye az adventi várakozást. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén online kórustalálkozót tartunk – mondta el lapunknak Déra Kornélia, az egyesület vezetője, aki egy hónapja szólította fel azokat a kórusokat, amelyek részt szoktak venni az eseményen, küldjék el előadásukat videó formájában.

Hat kórus vett részt az eseményen: az Alfalusi Vegyes Kar a sepsei kórussal közösen, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör kórusa, a Vukovári Magyarok Egyesületének népdalköre, valamint Magyarországról a kozármislenyi és kislippói énekkarok.

Volt, aki friss anyagot küldött, mások archív felvételt, ezekből egyórás műsort állítottak össze. A kórustalálkozót a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület mindig december második szombatján tartja, a dátumhoz ragaszkodva a videót most szombaton tették föl a szervezet Facebook-oldalára, ahol ezután is megtalálható és megtekinthető lesz. 

A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki azoknak, akik hozzájárultak az idei, rendhagyó kórustalálkozóhoz, és mindenkinek békés karácsonyi ünnepeket kívánnak.