Újrafilmesítik a Winnetout

479

Az RTL Televízió számára készülő Winnetou-trilógiát ugyanott forgatják, ahol az ötvenhárom évvel korábbi első sorozatot: Horvátországban. A filmforgatás augusztus közepén kezdődött és a tervek szerint november közepéig tart. Mintegy negyven horvát színész és 3000 statiszta is szerepel majd az új sorozatban, amely 2016-ban kerül a képernyőre.

A Winnetou-történeteket a német irodalom legsikeresebb és leggyakrabban megfilmesített alkotásai között tartják számon, a regényekből világszerte mintegy 100 millió példányt adtak el. Az indiánkönyvek szerzője, az 1912-ben elhunyt Karl May minden idők legolvasottabb német szerzőjének számít. Az 1960-as években egész sor nyugatnémet Winnetou-film született, amelyeket még ma is sikerrel adnak le a német tévécsatornák.
Az NSZK-ban készült westernfilmekben rendszerint Lex Barker alakította az indiánokkal haverkodó Old Shatterhandet, a francia Pierre Brice pedig Winnetout. Filmjeikben olyan sztárok is felbukkantak mellettük, mint Klaus Kinski vagy a korszak ünnepelt szexszimbóluma, Karin Dor, és a cowboyszerepekkel később hatalmas karriert befutó Terence Hill, akit ekkor persze még Mario Girottiként ismertek.

Azért persze Gojko Mitićről se feledkezzünk el, aki a karrierjét szintén Lex Barker nyugatnémet westernjeiben kezdte, hogy aztán az Apacsokat, a Vadölőt meg A Nagy Medve fiait már az NDK és Jugoszlávia hegyei közt forgassa.
 

De hogyan is lett a kis Gojkóból indiánhős?
Amíg földműves apja partizánkodott, addig ő bátyjával a nagyszüleinél, egy dél-szerbiai, a Morava folyó melletti faluban nőtt fel. Húszévesen testnevelőtanár-jelöltként alkalmi dublőrszerepeket vállalt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. 1965-ben fedezte fel és választotta A Nagy Medve fiai főszerepére a Jugoszláviában forgató keletnémet DEFA filmgyár. Az első Mitić-film, A Nagy Medve fiai 1966-ban hatalmas közönségsikert aratott. Filmjeire tízmillióan váltottak jegyet a mozikban. Így lett Gojko Mitić a kelet-európai fiatalok hőse.
A filmkészítők most ismét visszatértek az „eredeti” helyszínekre, és augusztus közepén elkezdték a krkai, a paklenicai és a velebiti nemzeti park területén a forgatást, melyet több hetes előkészület előzött meg: a Novi Vinodolski közelében fekvő Breze helységben egy indián falut építettek föl, Fužinében pedig egy cowboy-várost.
A regénybeli apacs törzsfőnök történetét Philipp Stölzl német rendező vezetésével, Jan Berger forgatókönyve alapján forgatják, a producer Christian Becker.

{fcomments}