Tisztújító közgyűlések egyesületeinknél

0
48
Vinkovci

Hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését két szórványban működő egyesületünk. A Dežanovaci Magyarok Egyesületében és a Vinkovcei Magyar Kultúregyesületben is a régi-új elnök vezetésével folytatódik a munka.

Szombaton ülésezett a Dežanovaci Magyarok Közössége. Az egyesületnél tisztújításra is sor került: Jarzsa Elika maradt a szervezet élén, Lencse Dalibort pedig alelnöknek választották.

Az ülésen, melyen részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is, az egyesület pénzügyi és programterveiről is beszámoltak.

Jarzsa Elika lapunknak nyilatkozva elmondta, a kényszerszünet után most kezdenek munkához látni az egyesület keretében működő szekciók, az ifjúsági és a gyermek tánccsoport, valamint az énekkar.

– Csoportjaink heti egy vagy két alkalommal próbálnak, fellépések előtt gyakrabban. Legközelebbi programunk a magyar kultúrnap lesz, amit júliusban tartunk a trojeglavai művelődési házban, ezenkívül új fejlemény, hogy felvettük egy magyarországi közösséggel a kapcsolatot, amelyet a jövőben elmélyítenénk – mondta az egyesület régi-új elnök asszonya.

Egyesületüknek összesen 86 tagja van, megalakulásuk óta azért dolgoznak, hogy összefogják a Daruvár közelében található Dežanovaci járás magyarságát.

Maradt a régi vezetőség a vinkovcei egyesületben

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is múlt héten tartotta tisztújító közgyűlését. Itt is a régi vezetőség maradt az egyesület élén: Ács Rudolfot elnöknek, Turić Juliannát alelnöknek választották.

Az eseményt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Nádudvari-Wagner Ekaterina, Vinkovci város magyar kisebbségi képviselője is megtisztelték jelenlétükkel.

Az ülésen pénzügyi és programterv-beszámoló hangzott el, melyet a járványügyi szabályozások függvényében valósít meg az egyesület az év hátralevő részében.

– Júniusban lett volna idei első nagy rendezvényünk, a magyar kultúrest, melyet a helyzetre való tekintettel őszre halasztottuk. Örülünk az új székhelyünknek, melyet mostanra szinte teljesen berendeztünk, és a nyáron szeretnénk megnyitni, ünnepélyes keretek között. Mivel székhelyünk a városközpontban van, minden tagunk számára könnyen megközelíthető, ezért idén – az Ács-farm helyett, mely a városon kívül fekszik – itt rendeznénk meg a vinkovcei magyarok találkozóját is. Terveink közt szerepel továbbá a nemzeti és vallási ünnepek alkalmából szervezett programjaink megtartása is – nyilatkozta lapunknak Ács Marica, az egyesület titkára.

Munkához látott kórusuk, drámaszekciójuk, valamint a kézimunka szakkör is, júliusban egy kiállítást is terveznek majd tartani a munkáikból.