Na više mjesta se otplesalo rušenje majpana

0
18

Prošlog vikenda, odnosno početkom tjedna, se otplesalo rušenje majpana u Suzi, Podolju, Kopačevu, Vukovaru i Laslovu. Na nekoliko mjesta je to bilo veselo uz glazbenu manifestaciju.

Tradicija postavljanja majpana je poznata u cijeloj Europi, svugdje je ona pozdrav proljeću, simbol ponovnog buđenja prirode, a ujedno i poklon ljubavi. Ovaj običaj još uvijek živi u Baranji i Slavoniji, istina da se danas češće postavlja jedan zajednički majpan u centru sela – uglavnom u organizaciji aktivista kulturno-umjetničkih društava, koji se kasnije ruši uz manji svečani plesni program.

Ples u Suzi uz suradnju svirača iz Podolja…

Ovakav zajednički majpan ukrašavao je i Suzu od prvog jutra mjeseca svibnja. U centru sela su članovi kulturno umjetničkog društva Csárdás organizirali manifestaciju, a kod Kossuth kuće, Udruga mladih Ács Gedeon. Rušenje majpana je bio puno glasniji događaj, gdje su osim plesača Csárdása sudjelovali i članovi dječje plesne skupine Hajnalcsillag kulturno-umjetničkog društva Jókai Mór. Za glazbu su bili zaduženi József Keresztes i njegov glazbeni sastav iz Podolja, koji su svirali sve dok nisu muški plesači srušili majpan. Otplesali su i rušenje majpana ispred društvenog doma u Suzi i ispred Kossuth kuće, oba događanja je popratila publika mještana.

- Reklám -

-Kao grupi koja čuva tradiciju, nije nam zadatak samo učiti i pokazivati koreografiju mađarskih plesova iz Karpatskog bazena, već nam je cilj sačuvati vlastitu tradiciju, kao na primjer, polijevanje za Uskrs (locsolkodás) ili običaje vezane uz majpan. Raduje me činjenica da selo još uvijek ima majpan, na čije rušenje se i ovaj puta okupilo i staro i mlado, srećom sada to već dozvoljavaju i uvjeti – izjavio je za naš list János Fica, predsjednik Csárdása.

…u Podolju, Csardašovim plesanjem

Nakon Suze, program se nastavio u Podolju. U malome baranjskom selu je bilo postavljeno više majpana, u centru sela, dvorištu Vatrogasnog doma i na drugim lokacijama. Majpan je postavila Udruga za očuvanje običaja Mađara Podolje. I ovdje su za glazbu bili zaduženi svirači iz Podolja, a plesači kulturno umjetničkog društva Csárdás su plesali čardaš te druge plesove.

Nakon Suze, program se nastavio u Podolju. U malome baranjskom selu je bilo postavljeno više majpana, u centru sela, dvorištu Vatrogasnog doma i na drugim lokacijama. Majpan je postavila Udruga za očuvanje običaja Mađara Podolje. I ovdje su za glazbu bili zaduženi svirači iz Podolja, a plesači kulturno umjetničkog društva Csárdás su plesali čardaš te druge plesove.

-U davna vremena su majpane postavljali mladići djevojkama, a danas nas tako malo ima u selu da je već rijetkost da se majpan postavlja kao simbol ljubavi. A udruga za očuvanje običaja je organizirala jedan lijepi prigodni program oko događanja, koji je ujedno jako dobra prilika da se selo okupi, što je u zadnje vrijeme bila prava rijetkost – izjavio je za naš list József Keresztes, domaćin događanja.

Na manifestaciji je, među ostalima, prisutne pozdravio Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, odajući priznanje kulturno-umjetničkom društvu i sviračima na njihovoj ulozi u očuvanju tradicije. Osim njega, svečanosti je prisustvovao i Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH-a i Eva Balatinac, predsjednica vijeća Općine Draž.

U Kopačevu i vrtićarce uključuju u održavanje običaja majpana

I centar Kopačeva svake godine u mjesecu svibnju krasi jedan lijep, visok majpan čije postavljanje organizira ogranak DZMH.

Zsolt Farahó, predsjednik ogranka je za naš list rekao kako danas izrezano drvo traktorima nose u selo, dok su taj zadatak nekada davno u Kopačevu obavljali čamcima.

U ovom običaju rušenja majpana su sudjelovala i djeca iz vrtiča u Kopačevu, te time posvečuju veliku pažnju da najmanji usvoje i nastave mjesne tradicije. Nakon rušenja majpana, program se nastavio večerom u nedavno otvorenom novom sjedištu mjesnog ogranka DZMH.

Vukovar: “Muški sjekirama, a žene pjesmama…”

Udruga Mađara grada Vukovara svake godine postavi majpan na ulaz u svoje sjedište. Događaj koji je jedinstven u Vukovaru, uvijek poprati veliko zanimanje, mnoge zanima ovaj običaj neopoznat u gradskim krugovima.

Rozália Jakumetović, predsjednica udruge, naglasila je da je za njihove članove prvenstveni zadatak postavljanja majpana sačuvati svoj mađarski identitet.

I Mađari iz Vukovara su početkom tjedna izvadili majpan.

-Muški članovi su se zadatka prihvatili sjekirama, a mi žene smo ih pjesmom i plesom podržavale u njihovom poslu – saznali smo od predsjednice udruge.

Laslovo: postavljanje i rušenje majpana u ovoj “korona situaciji” znači zajedništvo

U Laslovu su članovi Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor postavili majpan ispred Doma kulture, kojega su rušili na zadnji dan u mjesecu Svibnju uz ples članove kulturno umjetničkog društva. Za njih ovo nije važno samo sa stajališta poštivanja tradicije, već ima značaj zajedništva, koje u ovoj korona situaciji još više dobiva na vrijednosti.