Muskátlizenétől volt hangos a falu

0
904
A HMDK és a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület 10. alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Magyar Zenészek Találkozóját szombaton. A rendezvényen a mulatós zene hazai képviselőin kívül Magyarországról, Vajdaságból és Erdélyből is érkeztek együttesek.

Nem véletlen, hogy a Kárpát-medencei magyar zenészek találkozójára Kórógyon kerül sor már hosszú évek óta.

A szlavóniai magyar településen a zenélésnek több évtizedes hagyománya van. Itt nem jelentett gondot, hogy ki mulattasson egy bálban vagy lakodalomban, hiszen muzsikusból sohasem volt hiány a faluban. A gyerekek már az iskolapadban ismerkedni kezdtek a hangszerekkel. Ebben nagy szerepe volt Lebár Lajos tanítónak. A helyi Aranycsárdás együttes tagjai is az ő tanítványai voltak.

– Sajnos amióta Lebár tanító úr nem él, egyre kevesebben zenélnek a faluban – nyilatkozta lapunknak Cserepes Zoltán, az Aranycsárdás frontembere, a Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Hozzátette, éppen ezért dolgoznak folyamatosan azon, hogy éltessék a mulatós zenét közösségükben. Elsősorban saját gyerekeiknek mutatnak példát azzal, hogy otthon magyar zenét hallgatnak, ezenkívül, ha tehetik, fellépéseikre is magukkal viszik őket.

08-zenész-(2)– A zenésztalálkozó is azt a célt szolgálja, hogy ne hagyjuk elveszni ezt a szép hagyományt. Rendezvényünk az évek során túlnőtt Szlavónián, hiszen a Kárpát-medence más tájairól is érkeznek fellépők, többen közülük visszajáró vendégek – mondta Cserepes Zoltán.

A szombati találkozón a házigazdákon, az Aranycsárdáson és a Kórógyi Öregfiúkon kívül a nagydobszai (Magyarország) Cornett Band, az aradi (Erdély) Meteor Együttes, a csantavéri (Vajdaság) Lila Orgona, valamint a muzslyai (Vajdaság) Torontal Express zenekarok is muzsikáltak.

Bujdos István, a csantavéri Lila Orgona együttes vezetője lapunknak elmondta, negyedik alkalommal vesznek részt a kórógyi rendezvényen.

– Mi is rendeztünk zenésztalálkozót, amelyen a kórógyiak is részt vettek, örülünk, hogy ilyen jó a kapcsolat közöttünk. A Vajdaságban rendkívül népszerű a mulatós zene, talán ott  a legerősebb még a divatja – mondta Bujdos István, hozzátéve, csak Csantavéren három együttes van rajtuk kívül.

A zenésztalálkozó nemcsak a zenészekről szólt. Felléptek rajta a helyi gyermektáncosok, a szentlászlói és az ivanovci népi tánccsoportok, valamint a vinkovcei kórus is.

A rendezvény a táncosok felvonulásával kezdődött, majd a kultúrotthon udvarában néptáncszemlét tartottak. Ezzel párhuzamosan zajlott a pörköltfőző-verseny, a zenekarok bemutatkozására pedig az esti órákban került sor, muzsikájukra a vendégek hajnalig táncolhattak.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tordinci járás, a zágrábi Kisebbségi Tanács és Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzata támogatta.