Micheli Tünde heti ajánlója

0
681
micheli

Micheli Tünde az eszéki Új Magyar Képes Újság főszerkesztője.

Hétfőn délelőtt a tévézőknek a Család–barát Magazint ajánlom, amelyben mindenki megtalálhatja a számára hasznos információkat. A családokat érintő kérdésekre hozzáértő szakemberek válaszolnak, és ínycsiklandozó finomságok elkészítését is elleshetjük. Egyik kedvenc műsorom ez a színes magazin, amit hét közben ugyan nem tudok megnézni, de ha csak tehetem, a hétvégi adást mindig szívesen megtekintem (Duna, 10.30).
Kedden a gyerekeim egyik kedvencét, a humorral és szeretettel fűszerezett tévésorozatot, a Don Matteot ajánlom. A kedves, meleg mosolyú színész, Terence Hill játssza az életvidám és igazságszerető kisvárosi plébános szerepét, aki a legrejtélyesebb eseteket is megoldja. Minden epizódban szerepel egy eltévelyedett ember, aki megértésre vágyik, s ezt meg is kapja Don Matteotól (Duna, 18.35).
Délutánonként szívesen követem Jakupcsek Gabriella női beszélgetőműsorát, a Ridikült, amely mindig érdekes témákat boncolgat. Nagy figyelemmel hallgattam például a kétnyelvűségről szóló adást, amely akár a Magyarország határain túl élő magyar közösségeknek is szólhatott volna. Magyar szervezeteink a műsorban elhangzott érvekkel is igyekezzenek meggyőzni a szülőket az anyanyelven tanulás fontosságáról. Arról, hogy nem kerül hátrányos helyzetbe, nem fog kevésbé érvényesülni az, aki mindvégig magyarul tanult az iskolában, és kincs, ha valaki jól beszéli az állam nyelvét is. A két nyelvet elsajátítva a gyerekek nyitottabbak és fogékonyabbak lesznek a többi kultúrára, de további nyelvek tanulására is sokkal alkalmasabbak lesznek, ami nemcsak a lehetőségeiket, esélyeiket növeli az életben, hanem az érvényesülésüket is nagyban elősegíti (Duna, szerda, 17.00).
Csütörtökön az Ízőrzők műsorra esett a választásom, amely a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett egy-egy település látnivalóit, értékeit is bemutatja úgy, hogy közben a hagyományőrző egyesületek, csoportok munkáját is megismerjük (Duna World, 11.25).
Pénteken a nemrég mögöttünk hagyott évszázad titkait fejtegeti Kun Miklós műsora, A rejtélyes XX. század. A Széchenyi-díjas történész sok éve alkot a dokumentumfilm műfajában (Duna, 21.50).
Nézzünk szombaton a Térképet, amely színvonalas összefoglalója annak, ami a Kárpát-medence magyarságával történik. A műsorban helyet kapnak a horvátországi magyarokról szóló események is, amelyek összefoglalóit kollégáim, a horvátországi magyar nyelvű Drávatáj magazinműsor munkatársai készítik (Duna, 13.10).
A hét utolsó napján, vasárnap egy kis nosztalgiára hív az Egynyári kaland, az MTVA ifjúsági tévéfilmsorozata, amely sokakban felidézheti a Balaton partján töltött nyaralásokkal kapcsolatos emlékeket (Duna, 20.45).

- Reklám -