Sasvári-Merza Krisztina heti ajánlója

0
431
Sasvári-Merza Krisztina

Sasvári-Merza Krisztina a Duna Médiaszolgáltató Zrt. szerkesztője; több mint egy évtizede dolgozik a közmédiában. Szerkesztő-riporterként kezdetben az Aranyfüst hagyomány- és értékőrző műsort, később a Napi mozaik információs magazint készítette. Az élsportban is letette névjegyét: szinkronúszásban kétszer is képviselte hazánkat Európa-bajnokságon.

 Hétfőn és minden hétköznap a Muzsikáló délutánt hallgatom az autóban hazafelé. A klasszikus zeneműveket szellemes magyarázatokkal látják el a műsorvezetők, emellett az érdekesnek ígérkező, aktuális kulturális eseményekre is felhívják a figyelmet (Bartók rádió, 15.06).

Este, a férjemmel együtt, gyakran nézzük a Sport7főt. Ebben a magazinműsorban a legérdekesebbek a vendégek – egy-egy világversenyhez kapcsolódva –, a legkülönbözőbb sportágak képviselőit hívják meg beszélgetni (M4, 18.45).

- Reklám -

Azért, hogy mesésen induljon a kedd, amikor tehetjük, kislányommal együtt megnézzük egykori kedvenc rajzfilmsorozataimat: a Vízipók-Csodapókot, a Magyar népmeséket vagy a Pityke őrmestert. A népmesék sosem veszítik érvényüket, a bábfigurák pedig ma is ugyanannyira szerethetők és bájosak, mint régen (M2, 11.15; 11.20;11.35).

Szerda estére Cseke Eszter és S. Takács András Ont the spotAz ellenség gyermekei című dokumentumfilm-sorozatának első részét választom. Az alkotók ismét egy súlyos kérdés nyomába erednek: miképp hat a traumatikus gyermekkor azokra, akiknek a szüleit elhurcolták, kitelepítették vagy meggyilkolták, és hogyan tudják ezt a veszteséget későbbi életük során feldolgozni (Duna, 22.25).

Csütörtök estére a Bagi Nacsa Show kínál felhőtlen szórakozást mindenkinek. Megújult formában, sok-sok poénnal jelentkezik a két házigazda: Bagi Iván és Nacsa Olivér a Dunán. A velük töltött óra a hétvégére készülődés hangulatát teszi még derűsebbé (21.00).

A péntek esti televíziós kínálatból kiemelkedik az 1961-es Két félidő a pokolban című magyar játékfilm Sinkovits Imre, Garas Dezső és Szendrő József főszereplésével. A filmet a száz éve született, háromszoros Kossuth-díjas Fábri Zoltán rendezte.  A szívszorító történet szereplői munkaszolgálatosok egy ukrán munkatáborban (Duna, 22.05).

Családom apraja-nagyja futballrajongó, jómagam is gyakran és örömmel látogatok ki a meccsekre. Egyértelmű, hogy a szombat délután a Fradi-Újpest rangadóé. Kihagyhatatlan a futballvilág számára az NB1 legfontosabb, legnagyobb hírű és legtöbb nézőt-hallgatót vonzó meccse! (M4, 15.30).

Esti moziként a komoly etikai kérdéseket felvető Erin Brockovich – Zűrös természet című amerikai filmdrámát ajánlom Julia Roberts főszereplésével (Duna, 21.35).

A vasárnap reggeli Isten kezében a Luther és a reformáció örökségének jár utána. Luther Lipcsében folytatta azt a disputát, amely után egyértelműen a hitújítás útjára lépett. Johann Sebastian Bach huszonhét éven keresztül volt a város zeneigazgatója, egyben a híres Tamás-templom karnagya (Duna, 8.45).

Este nem ​érdemes elmulasztani a gyönyörű képeket felvonultató,  Az utolsó császár című francia-olasz-angol koprodukciót Bernardo Bertolucci rendezésében (M5, 21.10).