Katona Márta heti ajánlója

0
399
Katona Márta

Katona Márta a Bartók rádió szerkesztő-műsorvezetője. Egy évtizede dolgozik a közmédiában, s a Zeneakadémia zenetudomány szakán és az ELTE német szakán szerzett diplomáját és ismereteit kamatoztatja műsoraiban.

Hétfőn lélekben az idei Szegedi Szabadtéri Játékokra látogatunk: Wagner A bolygó hollandi című operáját láthatják a nézők. Érdekes előadás, s mivel a Játékok a Dóm téren folynak, így a körbevevő épületek is a díszlethez tartoznak. A bemutató is alkalmazkodott a környezethez, s a címszereplő nem a megszokott hajón, hanem egy űrhajón érkezik. E felfogás nagy vitákat gerjesztett, miért van arra szükség, hogy szkafanderes hősök galaktikus díszítésekkel népesítsék be az operaszínpadot. Egy bizonyos: ugyan a rendezés elgondolkoztató, de a német nyelvű, magyar feliratos előadás zeneileg fantasztikus (M5, 21.10).

A CAFe Budapest keretében ismét megrendezik az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyét, s kedden a zenekari döntőbe kapcsolódhatunk be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből. Fantasztikus, hogy otthon kényelmesen hallgathatjuk a nagyon izgalmas versenyt, s megismerhetjük a jövő generációjának tehetséges fiatal zeneszerzőit. Horváth Balázs, Tornyai Péter és Magda Dávid szerzeményeit egy fiatal karmester, Hámori Máté vezényli (Bartók, 19.35).

- Reklám -

Aki ráér szerda délelőtt, az kapcsoljon az M2 gyerekműsoraira! Olyan klasszikus magyar rajzfilmeket élvezhet, mint a Vizipók-Csodapók vagy A kockásfülű nyúl és a Magyar népmesék. Ezek mind képi világukban, mind pedig szövegükben kiváló alkotások. Nekem A kockásfülű nyúl volt a kedvencem, s olyannyira tökéletesnek éreztem intenzív képi világát, hogy felnőttkorban ébredtem rá, hogy a sorozat némafilm (11.05-11.20).

Csütörtökön egy spanyol filmszatírára hívom fel a figyelmet. Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén rendezője az a híres Pedro Almodóvar, akinek alkotásait a MÜPA sorozatában bevezető előadásokon is megnézhetjük. A főszereplő Antonio Banderas, de az igazi főhős az a másodvonalbeli színésznő, akinek szerepe szerint élete összeomlik a munkahelyén és a szerelmi életében egyaránt. Az ő keserű humorral fűszerezett viszontagságait élhetjük át a késői órákban (Duna, 0.05).

Pénteken A méhek világa című dokumentumfilmet ajánlom. Nem láttam még a filmet, de tudom, hogy napjainkban a méhek az érdeklődés középpontjába kerültek. Nagyon érdekes, ahogy a méhek társadalma felépül, ahogy vonulnak, ahogy dolgoznak. Mindenütt olvashatjuk viszont, hogy pusztulnak, s ha kihalnak e hasznos rovarok, akkor a virágok, így a gyümölcsfák beporzása is veszélybe kerül, s ökológiai katasztrófa fenyeget (Duna, 23.45).

Szombaton ismét a MÜPÁ-ba kapcsolunk, ahol a világ egyik legjobb zenekara játszik, a világ egyik legjobb karmesterével: az Amszterdami Concertgebouw Zenekarát Eötvös Péter vezényli. Liszt, Bartók, Sztravinszkij művei hangzanak el, így Liszt kevésbé ismert művét, A bölcsőtől a sírig szimfonikus költeményét is élvezheti a közönség. Érdekes lehet, hogy Bartók Táncszvitjét hogyan játssza egy holland zenekar egy magyar karmester vezényletével (Bartók Rádió, 19.35).

Vasárnap egy megunhatatlan klasszikus magyar filmet, a Körhintát karikáztam be. A filmdrámát olyan kiváló színészek vitték sikerre, mint Törőcsik Mari, Soós Imre és Szirtes Ádám (Duna, 21.00).