Kórusok találkozója a Népkörben

45

Rétfalusi kórustalálkozó névvel tartotta meg legutóbbi rendezvényét az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület, amelyen baranyai, szlavóniai és magyarországi kórusokat láttak vendégül.

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület az eszéki magyarság egyik bástyája. Vegyes kart és tánccsoportot működtetnek, évente számos kultúrprogramot rendeznek, melyek közül a legjelentősebb az Eszéki Magyar Nap. A nagy múltú egyesület egyik legfőbb célja a magyar nyelv és kultúra ápolása. Megtartják nemzeti ünnepeinket, kiállításokat, irodalmi esteket, nótaesteket szerveznek, és az egyesület keretében működő énekkar és népi tánccsoport is számos helyen lép színpadra minden évben. Rendszeresen tartanak kórustalálkozókat is, a legutóbb múlt szombaton került sor egy ilyenre, mellyel a baranyai és szlavóniai énekkaroknak a meghívásait viszonozták. A találkozón az Alfalusi Vegyes Kart, valamint a sepsei, a várdaróci, a szentlászlói, a kórógyi, az ójankováci és a zengővárkonyi (Magyarország) énekkarokat látták vendégül.

A kórustalálkozó célja mindenekelőtt a hagyományápolás, amivel magyarságunk megmaradását is szolgálják. Sok szép népdal, ismert szerzők népdalfeldolgozása hangzott el a vendég együttesek és a házigazdák, az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület kórusának előadásában.

A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásából valósult meg. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Magdó János eszéki magyar főkonzul is.