KIÍRTA A KORMÁNY AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKAT

LEGALÁBB 23 MAGYAR JUTHAT MÁJUS 16-ÁN DÖNTÉSHOZATALI POZÍCIÓBA MEGYEI, JÁRÁSI ÉS VÁROSI SZINTEN - EBBŐL 20 ESZÉK-BARANYA MEGYE TERÜLETÉN, 3 VUKOVÁR-SZERÉM MEGYÉBEN

0
82

Múlt szerdai ülésén a horvát kormány kiírta az önkormányzati választásokat 2021. május 16-ára. A választások operatív lebonyolítása innentől már az Országos Választási Bizottság (OVB) feladatai közé tartozik, amely múlt hét péntektől már rendelkezésre bocsátotta a jelöléshez szükséges formanyomtatványokat, amelyeket a jelölteknek aláírva és kitöltve legkésőbb 2021. április 29-én éjfélig kell beadniuk a helyileg illetékes választási bizottságokhoz.

Az utolsó, a 2017-es önkormányzati választásokhoz viszonyítva nagyjából 20%-kal kevesebb tisztségviselőt választunk, és ez a létszámcsökkenés érintheti majd a horvátországi magyar önkormányzati tisztségviselők számát is, főleg akkor, ha a részévételi arány a magyarok által lakott településeken a választásokon alacsonyabb lenne, mint a többség által lakottakon.

Országos szinten a legérdekesebbnek a négy nagyvárosban zajló választások ígérkeznek, Eszéken, Rijekában, Splitben és Zágrábban, utóbbiban különösképpen Milan Bandić hirtelen halálát követően.

- Reklám -

Ami a nemzeti kisebbségeket illeti, 12 megyében választanak zsupánhelyettest egyes nemzeti kisebbségek, 18 városban nemzeti kisebbségi polgármester-helyettest és további 36 járásban a nemzeti kisebbségek soraiból elöljáró-helyettest.

Májusban legalább 23 magyar tisztségviselőt választunk – 4 magyar elöljáró-helyettest és 19 magyar megyei/városi/járási képviselőt juttathatunk mandátumhoz

Ami magyar közösségünket illeti, 1 megyében, 1 városban és 10 önkormányzatban van kötelező magyar jelenlét a képviselő-testületben vagy a járások operatív vezetőségében.

Közösségünk négy önkormányzatban jogosult elöljáró-helyettesre: a Bellyei, a Darázsi, az Ernestinovói (Szentlászló), valamint a Tordincei (Kórógy) járásban. A Hercegszőlősi járásban a 2011-es népszámlálás szerint a magyarság relatív többségben van, így nincs joga magyar elöljáró-helyettest választani.

Ami a képviselő-testületeket illeti, 12-ben van különböző létszámú, törvény által garantált helyük az azokban élő magyar közösségeknek: az Eszék-Baranya megyei közgyűlésben, Pélmonostor városában, a Darázsi, a Hercegszőlősi, a Bellyei, a Baranyaszentistváni, a Dárdai, az Ernestinovói, az Erdődi, a Lacházi, a Tordincei és a Tompojevci járásokban. Ezekbe legalább 19 magyar képviselő fog bejutni.

Hogy ezek kik lesznek, abba nekünk, horvátországi magyaroknak is komoly beleszólásunk lesz a választások napján. Ezért már most minden magyart arra buzdítunk, hogy menjen el szavazni.