Győzött a konzervatív Néppárt Spanyolországban

889
spanyol_valasztasok
Valóságos örömünnep tombolt a konzervatív Néppárt (PP) madridi székházánál hétfő hajnalban azt követően, hogy megnyerték a spanyol parlamenti választásokat; az összegyűlt, zászlókat lengető tömeg lelkes skandálásával alig hagyta szóhoz jutni Mariano Rajoy pártelnököt.

Mint mondta, „komplikált volt, de megnyertük a csatát Spanyolországért és a spanyolokért.” „Megnyertük a választást, követeljük a jogot a kormányalakításhoz” – jelentette ki.

A többi parlamentbe jutott pártra utalva azt is mondta, hogy már a választások másnapján mindenkivel megkezdik a párbeszédet, a spanyolok „100 százalékának” az érdekében. Hozzátette, hogy az egész nép szolgálatára állnak, azokéra is, akik nem szavaztak rájuk.

Az ügyvezető spanyol miniszterelnök beszéde a szokásosnál jóval rövidebbre sikerült, mivel az ünneplő tömeg mondatonként szakította félbe üdvrivalgással és énekléssel.

A választási eredmények miatt leginkább csalódottak a baloldali Unidos Podemos (Együtt Képesek Vagyunk Rá) választási pártszövetség eredményváróiban – a fővárosi Goya színházban és a Reina Sofía múzeum előtti téren – voltak a szavazók, akik baloldali fordulatra készültek az ország élén, és kora este még jókedvűen ünnepeltek. Hiába várták a közvélemény-kutatások is legalább a második helyre a pártot, az végül harmadik lett, nem sikerült megelőzniük a szocialista pártot.

A leadott szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságát követően, a hivatalos – de még nem végleges – adatok szerint a PP 137, a PSOE 85, az Unidos Podemos 71, a Ciudadanos 32 mandátumot szerzett az új spanyol törvényhozásban, amely július 19-én tartja alakuló ülését.

Az eredmények alapján egyetlen párt sem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget, ezért a pártoknak tárgyalniuk kell koalíció létrehozásáról. Az elmúlt fél évben ez nem sikerült, ezért kellett megismételni a parlamenti választásokat.