Rekordhideg Európa-szerte

651

Európa több országát is megbénította a kemény téli időjárás.

Lengyelországban emberéleteket is követelt, az elmúlt napokban több helyen is -20°C alá csökkent a hőmérséklet. Törökországban hóviharok tombolnak, megbénult Isztambul közlekedése, beleértve a légi és tengeri forgalmat is. Nem járnak a kompok a város európai és ázsiai része között. Románia keleti részén száznál is több település maradt áram nélkül a hóviharok miatt, vezetékek szakadtak le, villanypóznák dőltek ki a 70-80 km/h-s szélben. Az ország számos megyéjében vörös riasztás lépett érvénybe a hófúvások miatt. Sok helyütt megbénult a közúti és vasúti közlekedés, az ország összes tengeri kikötőjét lezárták. Katonák és speciális járművek segítik a katasztrófavédelem munkáját. Bulgária északkeleti részén több száz településen van áramkimaradás, a szél méteres hótorlaszokat emelt Rusze, Szilisztra, Sumen, Razgrad és Targoviste településeknél. Várnában zárva van a tengeri kikötő és a repülőtér is.

A leghidegebbet Csehországban a német határ közelében fekvő Sumava Nemzeti Parkban mérték a hét végén; mínusz 34,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

A Meteorológiai Szolgálat szerint Magyarországon öt éve nem volt ilyen hideg. Múlt szombaton a Pest megyei Tésán mínusz 23,7 Celsius-fokot rögzített az automata.

A hideghullám Horvátországot is elérte

Az orkánerejű szél komoly fennakadásokat okozott Horvátországban a tengeri-, légi- és  szárazföldi közlekedésben is, fákat csavart ki, villamos felsővezetékeket szakított le, emiatt több ezer háztartás marad áram nélkül Közép-Dalmáciában – jelentette a helyi sajtó pénteken.

Dubrovnikban leállt a légi közlekedés és a hajók nem tudják megközelíteni a kikötőjét. A kompközlekedés Split környékén is lebénult, a szigetekről nem lehet megközelíteni a szárazföldet.

Néhol három méter magasra is felcsapnak a hullámok. A viharos erejű szél háztetőket szakított le és gépjárművekben tett kárt. Zárától (Zadar) nem messze egy pótkocsis teherautót borított fel. Lezárták a krki és a pági hidat, utóbbinál a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 200 kilométert. A rendőrség több autópálya-szakaszt is lezárt a forgalom elől.

A meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú, vörös riasztást adott ki az adriai-tengeri partvidékre. Zágráb környékén ennél enyhébb, narancssárga, Kelet-Horvátországban pedig sárga riasztás van érvényben.

Az ország egész területén jócskán nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet. A leghidegebb vasárnap volt, amikor pl. a Kopácsi-rétben -22 fokot mértek.

A meteorológusok a hét második felére kisebb fokú enyhülést jósoltak, és hogy fagypont fölé emelkedik a nappali hőmérséklet.