Zágráb: Molnár László az Ady Kör új elnöke

0
142

Tisztújító közgyűlést tartottak a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkörben. Új vezető került a nagy múltú egyesület élére Molnár László személyében, aki a szervezet eddigi elnöke, a Ranogajec-Komor Mária által „kitaposott ösvényen” folytatná tovább a munkát.

A közgyűlésre az Ady Endre Magyar Kultúrkör székházában került sor, szombaton. Az egyesület vezetői program- és pénzügyi beszámolót tartottak. Elmondták, hogy továbbra is aktívak az egyesület szakcsoportjai: a színjátszó kör, a zenei szakcsoport, a vegyes kar és az asztalitenisz szekció, valamint a citera- és néptáncoktatás is.

Néptánccsoportjuk több rendezvényen is bemutatkozott, anyák napján, az óvodai évzárón, táncházon, a Márton-napi rendezvényen, valamint az egyesület székhelyén különböző alkalmakkal.

A citeraegyüttes is rendszeresen próbál, és többször is bemutatkoztak online formában, többek között a HRT Prizma című kisebbségi tévéműsorában is. A táncosok és a zenekar legnagyobb közös szereplésére a Rijekai Magyar Napokon került sor. Mindkét szekció munkáját a Csoóri Sándor Alapítvány támogatásából fedezik.

Az egyesület keretében 2021-től magyar nyelvi műhely is működik haladó és kezdő csoportokkal, melyet Zágráb város támogatásából finanszíroznak.

Az új elnökség

Az óvodai csoport a zenei szakcsoport utánpótlásaként működik, a két tannyelvű tagozat tanulói és az anyanyelvápolásban részesülő diákok pedig a színjátszó kör utánpótlását képezik.

A szervezet tavaly is rendkívül aktív volt, számos rendezvényt hozott tető alá. Többek között nemzeti és vallási ünnepeinkről is megemlékezett valamilyen formában, egyes programokat a járványhelyzetre való tekintettel online módon rendeztek meg.

A kultúrkör mindig készségesen együttműködött más szervezetekkel és intézményekkel a magyar kultúra és tudomány népszerűsítése érdekében. Folyamatosan példás az együttműködés Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsával/Önkormányzatával, a városi kisebbségi önkormányzatok és képviselők koordinációjával, a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társasággal, Magyarország zágrábi nagykövetségével, a zágrábi Liszt Ferenc Magyar Intézettel, a Zrínyi Miklós Cserkészcsapattal és a HMDK-val is.

A beszámolók után tisztújítás következett, melynek során Molnár Lászlót választották meg elnöknek.

Molnár László kérdésünkre elmondta, szokásos tevékenységüket folytatják a jövőben is, emellett új terveik is vannak.

– A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével vettük fel a kapcsolatot, velük szeretnénk komolyabban együttműködni a jövőben, mégpedig azért, mert a vers- és prózamondás identitásőrző, személyiségformáló és közösségfejlesztő szereppel bír – nyilatkozta lapunknak Molnár László.

Molnár László és Ranogajec-Komor Mária

A vajdasági egyesülettel közös programok között említette a szakmai tréninget és a pódiumművészeti pedagógusképzést, illetve azt, hogy amennyiben sikerül megteremteni az anyagi keretet, hétnapos gyerektábort is szerveznének, amely szakmai tehetséggondozó műhelyként funkcionálna. Ezenkívül a pályázatírás terén számítanak szakmai tanácsadásra a vajdaságiak részéről, és közös pályázatra is készülnek.

– Elődöm, Ranogajec-Komor Mária nagyon jól vezette az egyesületet, az ő megfontolt munkáját folytatnám én is, azon az „ösvényen” kívánok járni, amelyen az Ady Kör mindig is haladt – hangsúlyozta az új elnök.

Ranogajec-Komor Mária egyrészt a korára való tekintettel nem vállalta tovább az elnöki tisztséget, amelyet két négyéves cikluson keresztül viselt. Molnár Lászlótól megtudtuk, a tisztújító közgyűlésen elnöki tanácsosnak nevezték ki Mária asszonyt, amit ő szívesen el is vállalt.