Voksok, érvénytelen szavazatok

0
363

 

A magyar kisebbséghez tartozók részvételi aránya volt ezúttal is a legmagasabb a vasárnap lezajlott parlamenti választásokon, a szavazatra jogosultak 49 százaléka voksolt. Ami a többi kisebbséget illeti, ez a cseheknél már csak 33 százalék, az olaszoknál 24, a szerbek közül pedig mindössze 15 százaléknyian járultak a szavazóurnákhoz.
Vagyis az összes horvátországi kisebbség közül mi, magyarok éreztük a legtöbben úgy, hogy a közülünk való, az azonos nemzetiségű jelölt tud bennünket a leginkább képviselni a horvát száborban.
Persze bármennyire is azt tartottuk fontosnak, hogy mi, magyarok a magyar szavazólapot kérjük, azokra az emberekre sem haragudhatunk, akik úgy döntöttek, hogy ők a nagypolitikába szeretnének beleszólni, és a horvát pártok egyikére szavaztak. Ezek az emberek a saját sorsukon szerettek volna változtatni, mert elégedetlenek a hatalmon lévő kormánnyal. Változást akartak.
Az izbori.hr internetes portál adatai szerint a „magyar listára” szavazók fele (49,76 százaléka) is változást akart, vagyis a HMDK jelöltjeinek szavazott bizalmat. A 49,76 százalék mindössze 21 szavazatkülönbséget jelent. Így érthető a háemdékások elkeseredettsége. Viszont a másik oldalon sem ültek örömünnepet, sőt, úgy viselkedtek, mint a kisgyerek, aki rossz fát tett a tűzre. Mert azért legyünk őszinték, fennáll a gyanú, hogy a minimális előnyre nem tiszta úton tettek szert. Több mint gyanús az érvénytelen szavazólapok magas száma: egy híján 60!
Mi most még csak a megfigyelőink által begyűjtött adatokat tudtuk elemezni és táblázatba foglalni, ha ezeket összeadjuk, akkor ezeken a helyeken 1905 szavazatot Jankovics Róbert szerzett, 1873-at pedig Juhász Sándor. Ugyanezeken a helyeken négy évvel korábban a MESZ majdnem 150 szavazattal többet kapott, most viszont Jankovicsnak van több. Lapzártánkig így azt nem tudtuk kideríteni, hogy Juhász hol szerzett még 344 voksot.
Bizonyára a hivatalos kimutatás után, amikor a tengermellékről és Zágráb megyéből is megkapjuk az eredményeket, kicsit okosabbak leszünk.
Ami pedig a megválasztott magyar képviselőt illeti, csak remélni tudjuk, hogy elődjétől eltérően nem áll bosszút a magyar szavazóknak a felén, akik nem őt támogatták.