Vasárnap a szentmisét Pélmonostorról közvetítette a horvát köztévé

0
98

A horvát köztévé nagy nézettségű vasárnapi szentmiséjét ezúttal Pélmonostorról, a Szent Márton katolikus templomból közvetítették. A jelentős magyar jelenléttel zajló eseményen a HMDK pélmonostori alapszervezete tánccsoportjának tagjai népviseletbe öltözve tették ünnepibbé ezt a szertartást.

A Szent Márton tiszteletére szentelt plébániatemplom 1777-ben épült barokk stílusban. Egyhajós épület ez, négyszögletes szentéllyel. 1992-ben a várost megszálló szerbek felgyújtották. Isten háza tető nélkül maradt, a harangtorony megsemmisült, kifosztották. A templomot 1999-ben teljesen újjáépítették.

A templom fontos szerepet játszik a pélmonostori magyarok életében. Tavaly például a HMDK Szent István-napi központi rendezvényének, magyar ünnepi miséjének adott helyet.

Múlt vasárnap a horvát köztévé nagy nézettségű vasárnapi szentmiséjét is innen közvetítették, az esemény jelentős magyar jelenléttel zajlott, amelyen a HMDK pélmonostori alapszervezete tánccsoportjának tagjai népviseletbe öltözve tették ünnepibbé ezt az alkalmat.

Kovács Ferenc, a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke elmondta, nagyon jó a kapcsolat a plébániával, számos közös eseményt is tartottak itt, a város magyar katolikus hívői a plébánia tagjai.