Ülésezett a dályhegyi Petőfi Sándor MKE

70

A helyi kultúrotthonban tartotta meg évi közgyűlését a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület. Eseményekben gazdag évtől búcsúzik a szlavóniai magyar közösség.

A Petőfi Sándor nevét viselő művelődési egyesületet 2000-ben alapították újra azzal a céllal, hogy ápolják és megőrizzék a hegyháti magyarság kultúráját, hagyományait. Az elmúlt több mint két évtizedben ez sikerült is, és tevékenységüknek köszönhetően kis kulturális szigetük értékeit másokkal is megismertették, ehhez pedig kiváló „eszközként” szolgál népes tánccsoportjuk, mely bármerre is járt, nagy sikert aratott/arat. A színpompás népviseletéről is ismert tánccsoport és az egyesület tamburazenekara idén is színpadra lépett magyarságunk rendezvényein Baranya- és Szlavónia-szerte, de külföldi fellépésük is volt, az egyesület saját rendezvényeinek pedig állandó szereplői. A kultúregyesület idei legnagyobb szabású eseménye is az áprilisi virágfesztivál volt, amely sok látogatót vonzott az Erdődi-hátra az egész országból. Októberben néptáncfesztivált szerveztek, de hasonló színvonalú volt a húsvéti hagyományőrző rendezvény is. Húsvétkor az egyesület fiataljai felelevenítették a locsolkodás népszokását, februárban pedig batyubált tartottak.

Többek között ezekre a programokra emlékezett vissza Hugyik Imre, az egyesület elnöke évértékelőjében. Szóba kerültek a jövő évi tervek is, hagyományos programjaikat 2024-ben is megrendezik. Az ülést Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője is megtisztelte jelenlétével.