Új kisbaba „birtokolja” a vándorbölcsőt

0
318

Fél évvel ezelőtt került Horvátországba a HMDK Gazdakör közreműködésével az „Agrár-Vándorbölcső”. Hat hónapon keresztül a karancsi Dobszai család kisfia, Máté ringott benne, a múlt héten pedig Várdarócra került ifj. Karakas Attiláékhoz, ahol nemrég érkezett meg a második gyerek a családba.

2020 a nemzeti összetartozás éve volt, melynek jegyében számos program, mozgalom indult azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság összefogását erősítse. A magyar Agrárminisztérium „Agrár-Vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok támogatására. Az adományozást a tárca Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya szervezte, külhoni magyar civil agrárszervezetek közreműködésével.

A projekt keretében minden határon túli régióba juttattak fából faragott, ringatható bölcsőt, a horvátországi magyarokét a HMDK Gazdakör tagja vette át. A vándorbölcsőt a tervek szerint félévenként adják tovább, első ideiglenes tulajdonosa Karancson volt, a múlt héten pedig Várdarócra került ifj. Karakas Attiláékhoz, akiknek nemrég születetett meg második kislányuk, Anna, aki hat hónapig „birtokolja” majd a bölcsőt.

- Reklám -

A HMDK Gazdakör vezetői szerint ez a bölcső összekötő kapocs lesz a gyermekeket vállaló családok között, ezt szimbolizálják az ezüstkarkötő láncszemei is, amit minden kisbaba ajándékba kap, amikor átveszik a bölcsőt. Szabó Attila, a Gazdakör elnöke elmondta azt is, hogy aki szeretne gyermeket váró családként csatlakozni a vándorbölcső-mozgalomhoz, az jelentkezzen a Gazdakör vezetőségi tagjainál, illetve a szervezet falugazdászánál, Péter Valentinánál.