Új évet kezdtünk

0
653

Minden esztendő kezdetén lecseréljük az előző évi naptárt az aktuális újra, határidőnaplót váltunk, egyesek újévi fogadalmakat tesznek. A dátumban ugyan más évszám szerepel, de mindennapi dolgaink ugyanúgy mennek tovább. Mi pedig, mint eddig is, tájékoztatni fogjuk Önöket a magyarságunkat érintő legfontosabb eseményekről, gondokról, örömökről.

Idei első számunkban igyekeztünk az ünnepi és évzáró eseményeket összefoglalni. Az elmúlt év utolsó lapszáma után eltelt időszak igazán mozgalmas és eseménydús volt, csakúgy, mint az egész 2016-os év magyar egyesületeink számára. Nagyon sok rendezvényt hoztak tető alá, sok-sok eseményen képviselték nemzetrészünket itthon és Kárpát-medence-szerte is.

- Reklám -

A karácsonyi és újévi ünnepek alatt mindenki tudott valamelyest pihenni is, hogy most újult erővel kezdhesse meg az új évet. Mert újra dolgozni kell; egyesületeink számára ez az időszak főleg a pályázatírásról, elszámolásokról szól, hiszen ettől függ egész éves működésük, és enélkül tervezni sem tudnak. És, ugye, szeretnék a már megkezdett programokat is folytatni, de újabbakat is terveznek, amihez szintén forrásokra van szükségük.

Ami számunkra most új, az az, hogy végre, hosszú évek után egy olyan parlamenti képviselőnk van, aki számára a horvátországi összmagyarság helyzete és gondjai fontosak. És az, hogy a magyar kultúrát és hagyományokat ápoló egyesületek kellő mértékű anyagi támogatásban részesüljenek Zágrábból, attól függetlenül, hogy melyik ernyőszervezethez tartoznak, nem pedig az, hogy anyagiak hiányában ellehetetlenítse őket. Azon is dolgozik majd, hogy nagyobb mértékű támogatást eszközöljön ki a magyar falvak infrastrukturális fejlesztésére, az oktatási intézmények felzárkóztatására és a kulturális autonómiára is.

Mindezek tudatában mi is könnyebben vágunk neki az új esztendőnek, mert nem kell attól tartanunk, hogy megszüntetik több évtizedes múlttal rendelkező hetilapunkat, vagy hogy megvonják valamelyik magyar egyesülettől a támogatást.

Így azt kívánom, hogy 2017 mindannyiunk számára fejlődést hozzon!