Ünnepi készülődés

0
178

 

Már csak két hét van karácsonyig. Az ünnepre készülnek magyar iskoláinkban és egyesületeinkben is. Az intézmények és a foglalkozások vezetői ezekkel az összejövetelekkel azt szeretnék elérni, hogy kicsik és nagyok is megtanulják, a karácsonynak nem a drága ajándékokról, hanem a családról és a közös együttlétekről kell szólnia.
A karácsony egyben az esztendő végét is jelenti, emiatt a munkahelyeken különösen stresszes időszak ez, ilyenkor általában fölhalmozódnak a feladatok, de otthon is a tennivalók sokasága várja az embert.
Közben a médiából is az ömlik, hogy karácsonyra ragyognia kell mindennek. És ebbe a bűvöletbe sokszor az is beleesik, aki jól tudja, hogyha nap mint nap dolgozni jár, gyereket nevel, háztartást vezet, nem képes ennek az erőltetett ünnepi ideálnak megfelelni.
A munka miatt a legtöbben az utolsó napokra hagyják a bevásárlást, ezek közé tartozom én is, sokszor még a december 24-ét is azzal töltöm, hogy a különböző áruházakat, boltokat járva keresem családunk gyerektagjainak az ajándékot. Majd teljesen letaglóz, amikor a hőn áhított elektromos kisvonat vagy a táblagép pár nappal a csomagbontás után a többi megunt játék közé kerül. És újra megfogadom, hogy jövőre bizony csakis olyan ajándékot veszek, amit nem unnak meg két-három nap alatt.
Egyesek megpróbálnak kilépni az ajándékvásárlás kényszerű köréből: személyre szóló meglepetéseket gyártanak, de ehhez idő és türelem kell, legtöbbünknek viszont ilyenkor, év végén egyikből sincs már.
De sokan lesznek idén is olyanok, akiknek nem telik majd karácsonyfára és ajándékra sem. Az ünnepek közeledtével általában megnő az adományozási kedv, és ez jó – gondoljunk a nélkülözőkre, az éhezőkre.
Az eszéki magyar főkonzulátus is jótékonysági koncertet szervez, a pécsi filharmonikusok műsorát hozza el az eszéki székesegyházba advent utolsó vasárnapján, így amellett, hogy egy csodálatos zenei élményben lehet részünk, adakozhatunk is, és támogathatjuk egy horvátországi magyar egyetemista továbbtanulását. Kontra Ferenc drávaszögi író alábbi gondolataival bizonyára mindenki egyetért: „Kínálkozik egy ünnep, és ilyenkor az emberek nyitnak némi rést szorosra zárt kagylóhéjukon, többségük ajándékoz, tehát odafigyel szeretteire, és ebből a figyelmességből juthat másoknak is. Mert az ünnep arról szól, hogy adni örömtelibb, mint elvenni; a szeretethez kevesebb energia kell, mint a gyűlölethez. Aki ad, magát is jobbnak gondolja, részese lehet így az ünnep kegyeletének, még akkor is, ha nem vallásos.”