Ülésezett az Eszék-Baranya megyei kisebbségi önkormányzat

0
311
DSC06813

Laskó – Múlt csütörtökön (március 24-én) a Laskói Általános Iskolában tartotta Eszék-Baranya Megye Magyar Kisebbségi Önkormányzata soros ülését. A tanácskozás napirendi pontjai között szerepelt az elnök tartalmi beszámolója a két ülés között időszakról, valamint a titkár pénzügyi beszámolója.

Andócsi János elnök beszámolójában kitért arra, hogy a kisebbségi önkormányzatok tekintetében a társadalmi és intézményi elfogadottság ugyan nőtt, de van még tennivaló e téren. Az elnök beszámolt az Orbán Viktor miniszterelnök úrral történt tartalmas és hasznos találkozóról, majd röviden ismertette az alacsonyabb szintű önkormányzatoknál tett látogatások tapasztalatát. Külön köszöntötte ifjabb Ginder Ferencet és Sipőc Árpádot, akik jó egy éve nem vesznek részt az üléseken. Véleménye szerint a rájuk szavazók semmibevétele az, hogy csak a választások közeledtével jelennek meg az üléseken, és érdemben akkor sem szólnak hozzá semmihez. A beszámoló nagyobb részét mégis az április elsejével kezdődő népszámlálásnak szentelte, ismételten arra kérve a tanácstagokat, hogy mondják el az embereknek, milyen előnnyel jár, ha magyarnak vallják magukat.

Az utolsó napirendi pontnál a tanácstagok megtehették egyéb észrevételeiket, ahol Sója Dénes tanácstag a fogyatkozó magyar diáklétszámot kérte számon az önkormányzati elnökön, aki viszontválaszában megköszönte Sója aggódó szavait, de elmondta, hogy jó lenne, ha saját családi példával járna elöl, és megoldási javaslatokat fogalmazna meg. Horvát István 12 pontban fogalmazta meg vélt vagy valós sérelmeit a dályhegyi magyarság egyes képviselőivel kapcsolatban, miközben azonban saját felelősségét az ottani anyanyelvápolás megszűnése kapcsán nem firtatta, és a felvett végkielégítésről sem ejtett szót.

Az ülés során Sója Dénes többször is arról tett tanúbizonyságot, hogy nem ismeri a kisebbségi törvényt, hiszen a résztvevőknek elmondta, a csúzai Csárdás népi táncegyüttes azért nem kap támogatást a Hercegszőlős járástól, mert a HMDK-hoz tartozik. Ezt a megnyilvánulást a tanácsnokok túlnyomó többsége elítélte és elfogadhatatlannak tartotta. Elképesztő, hogy egy közfeladatot ellátó személy azért nem támogatja Horvátország legjobb magyar táncegyüttesét, mert az a neki nem tetsző ernyőszervezethez tartozik. Többen elmondták, hogy nem volna szabad a tehetséges fiatalokat szervezeti hovatartozásuk miatt büntetni.

Kriják Krisztina Sója Dénes több felvetésére reagálva azt mondta egyebek között, hogy Sója Dénes megosztó politikája nemcsak a HMDK-t sújtja és próbálja ellehetetleníteni, hanem a MESZ-t is gátolja abban, hogy az összmagyarság érdekében tevékenykedjen.

– Sója Dénes képviselőként és emberként is megbukott az ülésen megfogalmazott állításaival és minősítéseivel, és ezúttal is bebizonyította, hogy számára csak a parlamenti nyugdíj és a másként gondolkodók eltiprása a lényeg. Sajnálatos az is, hogy Juhász Sándor már évek óta nem jár az ülésekre, és a MESZ csak a választások közeledtével érzi fontosnak magyarságunk megszólítását. Ettől függetlenül mindenkinek, aki tenni akar magyarságunkért, jó munkát kívánok, és arra biztatom őket, hogy továbbra is forduljanak a megyei önkormányzathoz – zárta az ülést Andócsi János elnök.