Ülésezett a MÁÉRT szórvány szakbizottsága

257
MRT

Budapest – Január 31-én, hétfőn tartotta ülését a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Kárpát-medencei szórvány albizottsága. A tanácskozás fő témái között az egységes Kárpát-medencei magyar szórványstratégia kidolgozása szerepelt. A HMDK-t Andócsi János alelnök, a MESZ-t Kucsera Bandi képviselte.

Hétfőn tartotta ülését a MÁÉRT Szórvány Szakbizottságának Kárpát-medencei Szórvány Albizottsága Budapesten, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium épületében.

A bizottság elnöke, Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár bevezetőjében a bizottság munkájának a fontosságát ecsetelte, majd Ulicsák Szilárd miniszteri biztos a Bethlen Gábor Alapról, annak döntési mechanizmusairól szólt. Majd dr. Bodó Barna politológus tartott előadást a szórvány elméleti és gyakorlati kérdéseiről. A HMDK-t Andócsi János alelnök, míg a MESZ-t Kucsera Bandi képviselte. Andócsi részt is vett a vitában, amelyben felhívta a tagok figyelmét arra, hogy ki lehet ugyan dolgozni egy egységes stratégiát, de figyelembe kell venni a különböző országokban élő magyarok specifikus helyzetét is. Egyben kutatók, szakemberek segítségét kérte a horvátországi magyarok demográfiai, szociokulturális helyzetének a felméréséhez, mert csakis a pontos adatok ismeretében lehet kidolgozni egy szórványstratégiát a horvátországi magyarság számára.