„Toplistás” horvát pénzügyi botrányok

0
275

Adócsalás és vesztegetés miatt a rendőrség múlt szombaton őrizetbe vette a Dinamo Zagreb futballklub elnökét, Zdravko Mamićot és fivérét, Zorant, aki a labdarúgócsapat vezetőedzője.
A napilapok szerint 117,8 millió kúnás kárt okoztak a zágrábi klubnak. Letartóztatásuk előtt, csütörtökön házkutatást tartottak náluk. Mamićékkal szemben szervezett bűnözés gyanúja miatt folyik vizsgálat. Azzal is vádolják őket, hogy a Dinamo több külföldre eladott játékosa után sem fizették be a kötelező járulékokat.
Őrizetbe vették a klub volt elnökét, Damir Vrbanovićot és a horvát adóhivatal egyik alkalmazottját is.
Az egyik horvát lap a Mamić-ügy kapcsán pontokba szedve hozta le hétfőn a legnagyobb horvát botrányokat, pénzügyi visszaéléseket.
A sort „természetesen” a volt horvát kormányfő, Ivo Sanadar vezeti, aki ellen több ügyben is vádat emeletek. Egyikben elítélték és a börtönbüntetés mellett 3,6 millió kúna visszafizetésére is kötelezték, de ezenkívül még vagy 730 millió kúnával károsította meg az országot.
A második helyen Ivan Mravak, a HEP állami energiaszolgáltató cég egykori vezetője áll, aki 650 millió kúna kárt okozott az állami áramszolgáltatónak.
Aztán Josip Protegát, a Horvát Postabank volt elnökét említik, aki állítólag politikai nyomásra összesen 255 millió kúnás kockázatos hitelt adott több vállalatnak.
Rajtuk kívül vádat emeltek Nadan Vidošević, a horvát gazdasági kamara (HGK) volt vezetője és nyolc társa ellen, ebben az ügyben 36 milliós visszaélésről van szó.
De több polgármester, megyei vezető neve is címlapra került az elmúlt időszakban hasonló ügyek miatt.
Ha durván összeszámoljuk az összegeket, a több mint kétmilliárd kúnát is meghaladja az államot ért kár. És itt csak a legnagyobb pénzügyi botrányokat vette számba a lap.
És sajnos attól kell tartanunk, hogy a sor még folytatódni fog.