Tisztújító közgyűlést tartott verőcei egyesületünk

91

A Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége tisztújító közgyűlésén újraválasztották Karácsonyi Istvánt a szervezet élére, és megemlékeztek nemzeti ünnepünkről is.

Verőcének (Virovitica) valamikor szép számú magyar lakossága volt, amely mára azonban néhány száz főre zsugorodott. Őket kívánja összefogni a Verőce – Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége. A szervezet aktív tevékenységet folytat a hagyományőrzés, a kultúraápolás terén. Keretében működik a Gerlicék nevű kórus, amely évente számos helyen vendégszerepel, de saját szemlét is szerveznek, melyre a környék magyar egyesületeit hívják meg.

Az egyesület március 15-én tartott közgyűlést, amelyen beszámoló hangzott el a tavalyi programjaikról, majd tisztújításra került sor, döntésük alapján Karácsonyi István maradt az egyesület élén.

A közgyűlés előtt az egyesület megemlékezett az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról is. Turković Dominik magyar nyelv és történelem szakos tanár tartott történelmi összefoglalót, ezt követően rövid kultúrműsorra került sor: a Gerlicék énekkar Petőfi Sándor versfeldolgozásait adta elő, majd az Ivana Brlić-Mažuranić Általános Iskola magyar anyanyelvápoló diákjai szerepeltek.

A Gerlicék énekkar szombaton fellépett a Nagypiszanicai Magyarok Közössége programján is, amely szintén nemzeti ünnepünkről és a hagyományőrzésről szólt.