A tanárnő, aki melléktevékenységként borokat minősít

0
912

A pélmonostori Prakatur Golubov Krisztina főállásban tanár, ezen kívül projektmenedzsmenttel és borbírálással is foglalkozik. Számos versenyen bizonyította már, hogy ezt a tevékenységet nem csak férfiak űzhetik.

A szőlészet és borászat sokáig kifejezetten férfias szakmának számított, újabban viszont egyre több női borászt ismerhetünk meg, a szakmai elismerések is azt mutatják, hogy a szebbik nemnek is van keresnivalója ezen a területen. Horvát-Baranyában is működik néhány borászat, amelyeket nők vezetnek, vagy aktívan kiveszik a részüket a munkából. Borral persze másféle módon is foglalkozhat az ember.

A pélmonostori Prakatur Golubov Krisztina hivatását tekintve tanár, a darázsi általános iskolában tanít természetismeretet, biológiát és kémiát a gyerekeknek.

„Másodállásban” borbírálóként is tevékenykedik, öt évvel ezelőtt végezte el a tanfolyamot a magyarországi Villányban, a Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola keretében működő borász akadémián.

Mint mondta, borszeretete volt a fő motiváció, hogy megszerezze a képesítést, de az sem mellékes, hogy bortermő vidéken nőtt fel. Édesapjának volt pincéje és szőlője Nagybodolyán. A pincéjük még mindig megvan, bor azonban már régóta nincs benne. Férje, Ivica és családja viszont ma is borászattal foglalkozik. Hercegmárokon (Gajić) van pincéjük, így a családi gazdaságon belül is „gyakorolhatja” borszakértelmét.

A borbíráló tanfolyamon írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát kellett tennie.

– Biológia-kémia szakos tanárként az elmélet volt az egyszerűbb számomra, a gyakorlati résztől tartottam egy kicsit – mondta Krisztina, hozzátéve, sikeresen vizsgázott, a gyakorlati részre a hercegszőlősi Ivan Gregurek, a Bellye Pincészet enológusa készítette fel.

A Magyarországon szerzett képesítését szerette volna bejegyeztetni a munkakönyvébe idehaza, azonban akadályokba ütközött, noha elméletileg az unió egész területén érvényes.

Borbírálói pályafutása alatt kb. tíz versenyen vett részt. Több alkalommal hasznosította szaktudását a Darázsi járás Baranyai betyár (Baranjski bećarac) nevet viselő rendezvény borversenyén, ezen kívül magyarországi borversenyeken is bíráskodott már, többek között Bátán, Kiskőszeg (Batina) testvértelepülésén.

Krisztina elmondta, a borbírálás nem egy tipikusan női tevékenység, volt rá példa, hogy emiatt „kétkedve” fogadták a versenyen. A sztereotípiák ellen szól a tény, hogy a nők sokkal több részletet, apró nüánszot érzékelnek az ízekből, amit annak köszönhetnek, hogy kifinomultabb az ízlelőrendszerük, mint a férfiaknak.

S ha már az ízeknél és az ízlésnél tartunk, Krisztina elárulta, kedvenc bora a kékfrankos és a sauvignon blanc, ezeken kívül az édesebb borokat preferálja.

Kis pincészet sok vendéggel

Sauvignon blanc-t és kékfrankost családi pincészetükben is termelnek, de olaszrizlinget is, ami talán a legnépszerűbb bor vidékünkön. Krisztina sógora a nálunk ma már ritkaságszámba menő kadarkát is termeszt, melyből rozét is készít.

A Golubov pincészet egy kis gazdaság, a család ismeretségének köszönhetően viszont sok vendég érkezik hozzájuk, autóbuszos csoportot is fogadtak már.

– Kis pincészet a miénk, mégis sok ember fordul meg nálunk, de akik egyszer betérnek hozzánk, azok szívesen jönnek máskor is, így kialakult az állandó vendégkörünk – nyilatkozta lapunknak Krisztina, hozzátéve, a Baranya-háromszög kicsi, ahol szinte mindenki ismer mindenkit.

Pályázatírói tevékenységet is folytat

A tanári állás és a borbírálás mellett egy projektmenedzseri képzést is elvégzett az iskola és a megye finanszírozásával. Ezt a tevékenységet is gyakorolja – a darázsi iskolának is írt már sikeres pályázatot. Krisztina elmondta, őszre a pincészetük fejlesztésére pályáznának. Létrehoznának egy kóstolótermet, hogy még több vendéget fogadhassanak, ezen kívül – biológia-kémia szakosként ez a személyes vágya – egy borászati labort is berendeznének a jövőben, hogy magasabb szintre emeljék a bortermelés minőségét pincészetükben. Bízik benne, hogy sikerül megvalósítaniuk az ötleteiket, s mint mondta, a sikerhez az kell, hogy az embernek mindig legyen terve. Ebben pedig sohasem szenvedett hiányt.