Szlovénia privatizálta a ljubljanai repülőteret üzemeltető vállalatot

0
244
2011_am_0166

A szlovén állam eladta az ország legnagyobb repülőterét üzemeltető társaság 75,5 százalékos részvénycsomagját a Fraportnak.

A múlt héten  aláírt szerződés értelmében a német repülőtér-üzemeltető cég részvényenként 61,75 eurót, azaz összesen 177,1 millió eurót fizet a tulajdonos szlovén államnak a ljubljanai nemzetközi repteret működtető Aerodrom Ljubljanáért. Ezzel az árral 234 millió euróra értékelik a ljubljanai nemzetközi repülőteret működtető szlovén vállalatot.

A Fraport azt tervezi, hogy megszerzi a maradék tulajdoni hányadot is. Azok a részvények különböző alapok és magánbefektetők birtokában állnak.

A súlyosan eladósodott Szlovénia kormánya tavaly döntött arról, hogy privatizál 15 céget. Ezek közül az Aerodrom Ljubljana a harmadik, amelyet el is adtak.

Az állami vagyonügynökség augusztusban kezdett kizárólagos tárgyalásokat a frankfurti mellett tucatnyi más repülőteret üzemeltető Fraporttal. A francia Vinci, Európa legnagyobb építőipari és koncessziós vállalata, amelynek az ajánlatát elutasították, új tárgyalásokat szorgalmazott pénteken, mondván, „súlyos kétségei vannak a folyamat átláthatóságát illetően”.

A Joze Pucnok nevét viselő repülőtér 2013-ban 1,3 millió utast szolgált ki. Az üzemeltető 31 milliós árbevétel mellett 5,2 millió euró nettó profitot termelt.

Az ügylet hírére az Aerodrom Ljubljana részvényei pénteken 5,3 százalékkal 60 euróra drágultak a szlovéniai tőzsdén.