Szentlászlói magyar lett a megyei rendőrség első embere

„A célunk, hogy a rendőrségről megfelelő kép alakuljon ki, és hogy bizalmat érezzenek iránta az állampolgárok”

0
502
Bece László

A szentlászlói származású Bece László több mint 30 éve lépett a rendőri pályára, pár hete pedig őt nevezték ki az Eszék-Baranya megyei rendőr-főkapitányság élére. Ezt a megbízatást eddigi szakmai tapasztalatának köszönhetően és az elmúlt években nyújtott felelősségteljes munkájával érdemelte ki. Munkájáról, szakmai pályafutásáról, az új kihívásokról nyilatkozott a Képesnek.

A rendőrség sokak számára nyugalmat, biztonságot, míg egyeseknek bizonyára félelmet jelent. Vannak azonban olyanok is, akiknek egy álmot. Hiszen hány kisfiú – és most már egyre több kislány is – válaszolja azt a felnőttek által kedvelt, „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre, hogy rendőr.

– Ez egy nagyon szép szakma, egyben nehéz hivatás is. A permanens társadalmi kontroll, vélemények és bírálatok mellett kell folyamatosan helytállni – mondja Bece úr.

Bece László több mint harminc éve teljesít felelősségteljesen, és végigjárta a szakmai ranglétrát. Pár héttel ezelőtt az Eszék-Baranya megyei rendőr-főkapitányság élére nevezték ki. Ez esetleg egy néhány soros hír lehetne lapunkban, de számunkra azért különösen fontos, mert egy horvátországi magyar emberről van szó, akire büszke lehet kis nemzeti közösségünk. Interjút is az elsők között készíthettünk vele.

A hivatalában fogadott, ahova a kötelező procedúrát követően jutottam be. A szívélyes fogadtatás után magyarul kezdjük a beszélgetést. Mentegetőzik, amiért nem beszéli már olyan jól a nyelvet – ugyanis miután távolabb került a szülői háztól, nemigen volt kivel gyakorolnia, de ezen változtatni szeretne, így azt tervezi, hogy a jövőben igyekszik majd eljárni az eszéki és a környékbeli magyar közösség összejöveteleire. Sajnálja, hogy gyerekeit nem tudta megtanítani magyarul, annak viszont örül, hogy unokái már jól beszélnek az apai nagyszülőknek köszönhetően.

A rendészeti szakközépiskolát Zágrábban végezte el, példás eredményeinek köszönhetően a kutinai köztársasági rendőr egységhez került, három évet dolgozott az autópálya-rendőrségnél, de a legfőbb vágya az volt, hogy Eszékre kerüljön. Ez nem sokkal később teljesült is, itt eleinte a közlekedésieknél volt közrendőr, majd a honvédő háború idején került a helyszínelőkhöz, ahol miután egy komolyabb ügyet felgöngyölített, előléptették. Fontosnak tartotta továbbképezni magát, így először a főiskolát, majd az egyetemet is elvégezte, kriminológus-szakértői szakképesítést szerzett. Közel 15 évig vezette a helyszínelő osztályt. A kitartás, fegyelmezettség és a tanulás is közrejátszott pályája alakulásában. Idén megpályázta a megyei rendőrkapitányi posztot, úgy gondolta, hogy felhalmozott tapasztalatai alapján megfelel erre a feladatra – így gondolták ezt a felettesei is, őt tartották a legalkalmasabbnak, így szeptember óta ő a vezetője a megye rendőrségének.

Nagy kihívásnak tekinti ezt a beosztást, egy jó szakmai mutatókkal rendelkező megye vezetését kapta, de mint mondja, mindig van lehetőség a még jobb munkára.

– A célunk, hogy a rendőrségről megfelelő kép alakuljon ki, és hogy bizalmat érezzenek az állampolgárok a rendőrség iránt, hogy érezzék, mi értük vagyunk, szolgálunk és védünk – mondja, ezért különösen fontosnak tartja a kommunikációt, hogy aktuális információk, eredményeik és megelőzési programjaik minél szélesebb körben jussanak el a lakossághoz. Hozzáteszi azt is, hogy a médiában az elmúlt években a rendőrségi intézkedések negatív megítélést kaptak, amin ő mindenképp változtatni szeretne. Persze, mint mondja, a szabályokat be kell tartani/tartatni a jövőben is, de nem mindegy, hogyan alkalmazzák azokat.

Új feladatköre az eddigieknél még több munkát, protokolláris megjelenést is igényel, így kevesebb ideje jut szenvedélyére, a méhészetre, de azt mondja, szerencsére ezért vannak a jó barátok, akik ebben is segítenek neki. A barátok és a család jelentik a hátországot, a támaszt, amely nélkül ezt a hivatást nem lehetne eredményesen gyakorolni.

A rendőri munka hivatás, elkötelezettség, szolgálat, aki ezt szívvel-lélekkel csinálja, annak sikerélménye is lesz. Beszélgetésünkből is nyilvánvalóan kiderült, hogy Bece László ilyen ember.

Parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert:

Az egész közösségünket büszkeséggel tölti el, hogy az Eszék-Baranya megyei rendőr-főkapitányság első embere sorainkból került ki. Személyesen meg is köszöntem Davor Božinović belügyminiszternek ezt a döntését és a bizalmát. Bece Lászlót személyesen is ismerem, egy rendkívül jó szakemberről és becsületes magyar emberről van szó.

Kívánok neki és munkatársainak sok szerencsét a felelősségteljes munkához.