Székházat kaptak az újbezdániak is

0
114

A HMDK folytatja beruházásait a magyar településeken. Elkezdődtek a felújítási munkák az újbezdáni művelődési egyesület nemrég vásárolt székházán is. A HMDK terveiben az épület teljes körű tatarozása szerepel, első lépésként egy termet hoznak rendbe, ahol az egyesület mindhárom szekciója, a kórus, a zenekar és a színjátszók is már idén télen gyakorolhatnak, próbálhatnak.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) közbenjárásával a magyarságunk számára fontos egyházi és világi középületeket felújítják, illetve újak is épülnek. Az elmúlt két évben több millió kúna értékben valósultak meg beruházások a horvátországi magyarság számára fontos egyesületekben, intézményekben.

A fejlesztések idén sem álltak le, a nyáron adták át a sepsei HMDK-egyesület székházát, folyamatban van a kórógyi kultúrotthon tatarozása, a bellyei médiaszékház építése, a laskói ifjúsági otthon további fejlesztése, és elkészült a kiskőszegi kultúrotthon is, melynek október 13-án, a kiskőszegi szüreti fesztiválon lesz a megnyitója. Folyik a várdaróci református templom tornyának a felújítása, és a héten befejeződik a nagybodolyai katolikus templom bejárati ajtajának a cseréje is.

Nemrég pedig rendeződött az újbezdáni művelődési egyesület székházproblémája. Horvát Ibolya, a szervezet vezetője lapunknak elmondta, hogy egyesületük tagjai székház híján eddig csak a kultúrotthonban tudtak összejönni, ami több okból is problémás volt.

– Nem állt rendelkezésünkre megfelelő hely, ahol a kellékeinket, felszereléseinket tarthattuk volna, télen pedig az okozott gondot, hogy az egész termet fűtenünk kellett, ami nagyon sokba került. Hálásak vagyunk a HMDK-nak, hogy kaptunk egy házat az Arany János utcában, a kultúrotthon közvetlen szomszédságában – mondta Horvát Ibolya.

Azt is megtudtuk tőle, egy öregebb parasztházról van szó, amely felújításra szorul, és már el is kezdődött az épület tatarozása.

A próbatermet már idén használatba vehetik

Elsőként az épület belső részét fogják rendbe hozni. A székházban iroda, próbaterem és konyha is helyet kap majd. Bevezetésre vár a villany és a víz, kicserélik az ablakokat, továbbá mellékhelyiség építése, valamint a külső rész tatarozása is szerepel a tervben. Első lépésként egy nagyobb szobát tesznek használhatóvá, hogy az egyesület még idén beköltözhessen.

– A 32 négyzetméteres próbaterem méretei lehetővé teszik, hogy minden szekciónk – a zenekar, a drámacsoport és a kórus – tudjon próbálni, gyakorolni a tél folyamán. Itt sokkal olcsóbb lesz majd a fűtés, mint a kultúrotthonban, kezdetben fatüzelésű kályha melegít majd, a későbbiekben pedig valószínűleg sor kerül a gáz bevezetésére is – mondta az egyesület elnök asszonya.

Székházukban bővíthetik tevékenységi körüket

Régóta tervezik, hogy téli kézimunka-délutánokat indítanak, de mivel a művelődési házat nem tudták megfelelően befűteni, ezért ez eddig kimaradt a programjukból. Ezután viszont rendszeres összejöveteleket tarthatnak, kiállításokat, nótaesteket szervezhetnek székhelyükön, míg nagyobb rendezvényeikre továbbra is a művelődési házban kerül majd sor.

Legközelebbi terveikkel, programjaikkal kapcsolatban Horvát Ibolya elmondta, nemsokára a magyarországi Kislippóra utazik egyesületük az idősek napja alkalmából, október 27-én pedig saját rendezvényüket, a Vidám őszi estet tartják meg. Erre a szokásos programmal várják a vendégeket; elsősorban humoros színielőadásokra kerül sor saját és vendég színjátszó körök előadásában, de más műfajok képviselői is színpadra lépnek majd.

 

Az újbezdáni kultúregyesület 1999-es újjáalakulása óta számos nagyszabású rendezvény szervezője, népdalkörük, színjátszó csoportjuk pedig több hazai és külföldi fellépésen öregbítette Újbezdán hírnevét. Egyik legnagyobb sikerük, hogy 2016 végén a Szivárvány Népdalkör és a Kubikos Zenekar a Népek Tánca – Népek Zenéje döntőjébe is bejutott, ahol a zsűri arany minősítésben részesítette őket.

Újbezdánban mindig gazdag művelődési élet folyt sok önzetlen önkéntes munkájának köszönhetően. Az emberek eljártak a rendezvényekre, szívesen vettek részt a közös munkában, áldozatkészség jellemezte őket. Ez vonatkozik a kultúregyesület tagjaira manapság is.

A HMDK támogatásával évről évre megszervezik a vidám est mellett a májusfa-kitáncolást, a nótaestet, az évzárót, valamint számos helyen vendégszerepelnek az esztendő folyamán idehaza és külföldön is, a saját székház pedig lehetővé fogja tenni, hogy még eredményesebben működhessenek.