Sikertelen érettségik és elnökválasztás

0
15

Az őszi beiratkozások után 12 ezer hely maradt üresen a horvát felsőoktatási intézményekben, erről több napilap is cikkezett.

A Slobodna Dalmacija vasárnapi számában azt írta, hogy a nyáron csupán 24 ezer hallgató nyert felvételt valamelyik egyetemre, aminek egyik oka, hogy a gimnazisták 79, míg a szakközépiskolások mindössze 59 százaléka tudott csak leérettségizni, így mintegy 17 ezer hely maradt betöltetlenül a felsőfokú magán- és állami intézményekben. Ősszel további 5211 hallgatót vettek föl a pótfelvételi eljárás keretében, így végül összesen 30 ezren iratkoztak be a 2019-2020-as tanévre. A legtöbb diák horvát nyelv és irodalomból bukott meg a matúrán.

Horvátországban kilenc éve van központi, állami érettségi. A főiskolai és egyetemi képzési rendszerben emelt szintű tantárgyi érettségi vizsgakövetelmény is feltétel az egyes felsőoktatási intézményekbe való jelentkezéshez. Ott, ahol nem kérnek emelt szintű érettségit, horvátból, matematikából és idegen nyelvből kell vizsgázni a diákoknak.

Az érettségi sokáig téma volt a médiában, ugyanis ennyire rossz eredmények még soha nem születtek a központi megmérettetésen, mint idén. Ráadásul a pótérettségi eredményei is nagyon gyengék voltak. Például a matematikából pótérettségizőknek több mint a harmada újra megbukott… Hasonlóan rossz eredmények születtek horvát nyelvből is.

Az érettségi és az egyetemi beiratkozások mellett folyamatosan téma a pár hónap múlva esedékes elnökválasztás is. Szinte hetente jelennek meg az újabb felmérések eredményei. A Promocija Plus ügynökség által végzett felmérés szerint a HDZ bír továbbra is a legnagyobb támogatottsággal, a párt az első helyen áll 27,6 százalékkal, a múlt hónapban 26,4 százalékon volt. A legújabb közvélemény-kutatások szerint – amennyiben most vasárnap tartanák a köztársaságielnök-választást – Kolinda Grabar-Kitarović a HDZ jelöltjeként az első helyen végezne 28,5 százalékkal. A második helyen Zoran Milanović volt kormányfő, az SDP jelöltje áll 24,8 százalékkal, míg a harmadik helyet Miroslav Škoro független jelölt, népszerű énekes és üzletember foglalja el 18,2 százalékkal. A második, a döntő fordulóban is Kolinda asszonynak állna a zászló.