A saját sorsunkról tudunk dönteni

0
679

A legújabb közvélemény-kutatások szerint sem a HDZ, sem a baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud abszolút többséget szerezni a szeptember 11-ei előrehozott parlamenti választásokon.
Tehát ismét fej fej melletti, szoros küzdelem várható a két nagy párt között, és megismétlődhet a tavaly november 8-ai forgatókönyv is: egyik vezető párt sem tudja megszerezni a szavazatok abszolút többségét.
Bármelyik nagy párt is alakít kormányt, nem teheti meg a kisebbségi képviselők és a kis pártok nélkül. Így számunkra sem mindegy, hogy magyarságunkat ki képviseli a horvát törvényhozásban.
A magyar jelöltek listáját kérni tehát azt is jelenti, hogy a saját sorsunkról tudunk dönteni. A HMDK olyan programot kínál most is a magyar közösség számára, amely fejlődést hoz, amely előrevisz, és amely minden területre kiterjed, nemcsak a közművelődésre, nemcsak a közéletre, hanem az iskolákra, az oktatásra is.
A HMDK az elmúlt évek során azt is bizonyította, hogy soha nem saját magának építkezett, hanem az egész magyar közösség érdekében. Fontosnak tartotta, hogy a falvainkban élőknek legyen hol rendezvényeket, lakodalmakat, bálokat tartaniuk, ezért újíttatott föl közösségi épületeket, templomokat, iskolákat. A közösségnek építette a dályhegyi kultúrotthont, a vukovári magyar központot és a várdaróci tájházat is.
A HMDK sokat tett azért, hogy megindulhasson a békés reintegráció után a magyar oktatás, és kezdeményezése, lobbizása, utánajárása nélkül nem jöhetett volna létre az eszéki magyar iskolaközpont sem. Hathatós közbenjárásával kezdődött meg a laskói iskola új tornacsarnokának az építése is.
Nincs olyan magyar település, ahol ne segítette volna a magyar közösségek megújulását a békés reintegrációt követően. Újbezdántól Szentlászlóig a szerepvállalásával, támogatásával újultak meg, váltak használhatókká a kultúrotthonok. De más közösségi tevékenységek támogatását is fontosnak tartották: a focicsapatokét, különböző klubokét, amelyek a pénzekből dolgozni, építeni, felújítani tudtak. Ugyanúgy számíthattak a támogatására a vadásztársaságok, tűzoltó-egyesületek is.
Az egész magyar közösségünk érdekében kérjük tehát a magyar listát, és válasszuk a HMDK jelöltjeit!

 

- Reklám -