Rózsaszín szalaggal a mellrák ellen

0
7

Minden év októbere a mellrák elleni harc hónapja, melynek a jelképe a rózsaszín szalag. A kampány első napján, október 1-jén „ünnepeljük” a mellrák elleni küzdelem világnapját, melynek alkalmából világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre.

Tizedik alkalommal szervezte meg a hétvégén a mellrák elleni, már hagyományosnak tekinthető figyelemfelkeltő rendezvényét az eszéki Mammae, a mellrákból gyógyultak klubja is, ahol a korai felismerés fontosságára, valamint a megelőzésre igyekeztek felhívni a figyelmet.

Horvátországban a legújabb adatok szerint 2016-ban 2736 emlőrákos megbetegedést regisztráltak, 2018-ban a rosszindulatú emlődaganat következtében 789 nőt veszítettünk el.

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, a kormány 2006-ban bevezette a szervezett szűrések rendszerét. Ennek keretében lehetővé tette az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő céllakosság minél nagyobb számban történő bevonását a szervezett szűrővizsgálatokba. A szűrések hosszú távú célja a daganatos betegségek előfordulásának és a betegség okozta halálozások csökkentése. Évente 300 ezer nő kap meghívót a szűrésre, amelyen 60 százalékuk részt is vesz.

A megelőzés lényeges eszköze a szűrővizsgálatok kiterjesztése, illetve az azokon való részvételi arány növelésének ösztönzése, valamint a társadalom hatékony elköteleződése az egészséges életforma mellett. A rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól való tartózkodással, az UV-sugárzás elleni védekezéssel, a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozással, valamint a fizikai aktivitással.

A szűrővizsgálatoknak és a figyelemfelkeltő kampányoknak köszönhetően ma már a mellrák nem olyan veszélyes betegség, mint 20 évvel ezelőtt volt, így a túlélési arány is jóval magasabb. A modern eljárások eredményeképpen ma jóval több oka van reménykedni annak, aki emlődaganattal küzd.