Rio után

0
610

Vasárnap kialudt a láng a Maracana Stadionban rendezett záróünnepségen, ezzel véget ért a 31. nyári olimpia Rio de Janeiróban. Hála a sportolóknak, egy időre feledtetni tudták a rossz híreket. A doppingbotrányokat, rendezési hiányosságokat, mi több, a terrorveszélyt és a migránsok tömegeit is.
Az újkori olimpiák történetében Dél-Amerika először volt házigazda. Brazília hiába volt túl egy sikeresnek mondható futball-világbajnokságon, rengeteg kétség övezte az olimpiát. A korrupcióval átitatott előkészületek lassan haladtak, nem is sikerült mindent időben befejezni. Sokan attól tartottak, hogy a rendezés káoszba fullad.
Tizenöt napig a (sport)világ Rio de Janeiróra koncentrált: 28 sportág mintegy 10 300 versenyzője szerepelt ezen az olimpián. Rekordszámú nemzet (87) nyert érmet. Győztest 306 versenyszámban hirdettek, Magyarország nyolc arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal a 12. helyen végzett az éremtáblázaton. Horvátországnak öt aranyat, három ezüstöt és két bronzérmet nyertek a sportolói, ezzel a táblázat 17. helyét szerezte meg.
A játékok idején összesen 28 világcsúcsot döntöttek meg a sportolók, köztük a magyar úszó Hosszú Katinka. A legtöbb csúcsot a súlyemelők versenyei hozták kilenc világrekorddal, úszásban nyolcszor, pályakerékpárban hétszer, atlétikában háromszor, íjászatban pedig egyszer dőlt meg az addigi legjobb eredmény.
A közvetítések is csúcsot döntöttek: 350 ezer órányi tévéközvetítést élvezhettek a nézők több mint 500 csatornán. A közvetített órák száma 75 százalékos növekedést mutat a londoni adatokhoz képest. A brazil lakosság érdeklődése is kiemelkedő volt: 10-ből 9 tévénéző brazil lakos követett valamilyen olimpiai közvetítést az elmúlt bő két hétben.
Most tehát kénytelenek vagyunk újra visszatérni a szürke, a gondoktól, a mérgező politikától „fertőzött” hétköznapokba. Ahogy közeledik szeptember 11-e, a parlamenti választás napja, egyre feszültebbé válik majd a hangulat hazánkban. Ígéretes új szereplő nem tűnt fel a politika színpadán. A verseny valószínűleg ismét a két nagy politikai tábor – a HDZ és az SDP – között fog eldőlni, de várhatóan önállóan egyikük sem tud majd kormányt alakítani.