Petőfi 200: Eszéken vendégszerepelt a veszprémi Pannon Várszínház

73

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban kedden az Én vagyok én című Háy János-darabot mutatták be Magyarország eszéki főkonzulátusa jóvoltából. A mű Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára meghirdetett Karaffa drámapályázatra készült.

A 2001-ben alakult Pannon Várszínház az óvodásoktól a felnőttekig korszerű befogadóvá neveli a közönségét. Rétegszínházi törekvéseik mellett a népszerű, zenés produkcióik is korszerű alkotómódszerek elfogadtatását célozzák. Ars poeticájuk lényege, hogy műfajra való tekintet nélkül a kortárs művészetek eredményeit egyesítő, hagyományainkat újszerű szemlélettel hitelesítő, a műfaji határokat újraértelmező produkciókat hoznak létre. Az eszéki magyar iskolaközpontban Háy János Én vagyok én című darabjával mutatkoztak be, az előadás Magyarország eszéki főkonzulátusa jóvoltából jött létre.

A darabot így foglalták össze: ha Petőfi Sándor ma élne, gimis volna, amikor az első verse megjelenik, s még nem lenne diplomája, amikor meghal. Fiatalabb volt, mint Kurt Cobain vagy Jimi Hendrix. Senki nem értette, hogy tűnt el a Segesvár melletti csatatérről. Azóta keressük, hogy hol lehet. Van, aki a testét keresi, a maradványait, van, aki a lelkét. Az Én vagyok én a személyiségét akarja megtalálni, hogy hogyan gondolkodott a magyar irodalom máig koronázatlan királya az utolsó hónapokban, napokban. Miért áll közel hozzánk néha idegesítő, néha megrendítően ügyetlen alakja. S közben kiderül az is, hogy miként gondolkodott szerelemről, barátságról, harcról és halálról, s nem utolsósorban az írásról. És mikor nézzük őt a színpadon, s elnevetjük magunkat, azt érezzük, nem egy tankönyv ízű merev alakon nevetünk, nem egy szobor áll előttünk, hanem a haverunk valahonnét a suliból vagy épp az utcából, a szomszéd házból vagy egy fesztiválról. A darabban Petőfi Sándort, Szendrey Júliát és Petőfi egyik színészbarátját személyesítik meg.

A 65 perces modern hangvételű előadás az alkotói folyamatok és a magánélet nehézségeit taglalja, és közelebb hozza a nézőkhöz a nagy magyar költőt.

A szerepjáték bemutatására Magyarország eszéki főkonzulátusa és a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) együttműködésében került sor a Petőfi 200 emlékév alkalmából.