Összeírnak bennünket 2021-ben

0
26

A 2021. évi április 1-től május 7-ig tartó népszámláláson már internetes önkitöltéses (az ún. e-građanin rendszeren keresztül) módszerrel is részt vehetünk; ha valamilyen oknál fogva ez nem lesz lehetséges, akkor a korábban is alkalmazott interjús módszerrel kérdeznek majd ki bennünket a kérdezőbiztosok, legalábbis ez áll a 2021-es népszámlálásról szóló törvénytervezetben, amely idén december 1-ig lesz nyilvános vitán.

A népszámlálás a legjelentősebb, legszerteágazóbb statisztikai felmérés, melyre nemcsak Európában, hanem a világ különböző országaiban általában tízévente kerül sor. Az összeírás eredménye a legátfogóbb adatbázis a lakosságról, a háztartásokról és a családokról. Ezek az adatok elengedhetetlenek a gazdasági, politikai és szociális fejlődés szempontjából.

A 2021-es népszámlálás két fázisban történik majd, ezekkel a későbbiekben mi is bővebben foglalkozunk.

Ami különösen fontos számunkra: a népszámlálás keretében rákérdeznek nemzeti(ségi) hovatartozásunkra, anyanyelvünkre, illetve felekezeti hovatartozásunkra is. Ügyeljünk majd arra, hogy magyarnak és magyar anyanyelvűnek valljuk magunkat! Már csak azért sem mindegy, hogy hányan leszünk (vagyunk) Horvátországban, abban a régióban és településen, ahol élünk, mert a törvények által biztosított jogaink egy része lélekszámunkhoz kapcsolódik. Figyelmeztessék erre környezetüket, családtagjaikat, ismerőseiket, munkatársaikat!