Okupljanja mađarskih udruga povodom Uskrsnih blagdana

0
17

Uz Uskrs se vežu brojni običaji i tradicije. S ciljem njegovanja istih, prošlog tjedna i vikenda održane su brojne radionice i programi.

Beli Manastir: u očekivanju Uskrsa za male i velike

DZMH ogranak Beli Manastir tijekom godine organizira brojna okupljanja i programe. Imaju programe koji se ponavljaju i nove. Veliku pažnju posvećuju radu s djecom. Emeše Ferenc Ilić, voditeljica grupe je za članove plesne skupine Csillagszemű és Csillagocska održala kreativnu radionicu povodom Uskrsa, na kraju koje nije izostala niti zaslužena nagrada Uskrsnoga zeca.

Sjedište DZMH bilo je domaćinom i okupljanju učenika koji u Belom Manastiru pohađaju sate njegovanja materinjeg jezika, djeca su pod vodstvom učiteljice Brigitte Jager mogla kroz igru upoznati običaje koji se vežu uz najveći kršćanski blagdan.

Mađarska katolička žena – Baranja nastavila je sa svojim tjednim poslijepodnevnim klupskim okupljanjima, čija svrha je prvenstveno održavanje kontakata, ali organiziraju i posebne tematske programe. S obzirom da se približava Uskrs, tako udruga naglasak stavlja na aktivnosti vezane uz taj blagdan, pa je održano zajedničko bojanje pisanica.

Programi su održani uz potporu Grada Belog Manastira i Savjeta za nacionalne manjine.

Lug: djeca su se srela i sa Uskrsnim zecom

U okviru svojih proljetnih programa Udruga mladih Lug održala je ovog vikenda uskrsnu radionicu. Osim traženja pisanica, na red je došla i kreativna radionica. Najveće simpatije dobio je dolazak Uskrsnog zeca i njegovih prijatelja, s kojima su se mališani fotografirali i igrali razne igre. Na kraju poslijepodnevnog dijela programa, djecu su obradovali poklon paketima. Program je ostvaren uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Kopačevo: oživljavanje Uskrsnih običaja

Sekcija za očuvanje običaja DZMH ogranka Kopačevo za vikend je organizirala uskrsnu radionicu za djecu i njihove roditelje. Na programu su sudjelovala djeca vrtićke uzrasti i učenici osnovne škole, svatko si je mogao pronaći neku zanimljivu aktivnost.

Naučili su ukrašavati pisanice na tradicionalan način, izrađivali su razne uskrsne ukrase. Vrtićarci su uz pomoć pedagoga naučili prigodni kružni ples, a veća djeca su prikazala običaj razbijanja pisanica.

Osijek: Šaranje pisanica bojama grada

U Osijeku su gradske civilne udruge i udruge nacionalnih manjina na svojim štandovima prikazale više stotina, različitim tehnikama ukrašene pisanice i uskrsne predmete time dajući uvid u uskrsne običaje koji čak i u jednoj nacionalnoj zajednici mogu imati svoje varijacije. Posjetitelji su mogli kušati razne delicije specifične za određene nacionalne skupine. Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale, koji je bio jedan od inicijatora programa dva desetljeća duge tradicije, i sada je bio prisutan svojim štandom.