Nem szedik már a meggyet fedeles kosárba

156

Június közepén, nagyjából az árpával egy időben érik az ipari meggy, melyből bőven akad a csúzai Tóth család gyümölcsösében. Az idei termés ugyan jó minőségű, de a mennyiség elmaradt a megszokottól.

Tóthék 2004-ben kezdték a meggytermesztést. Jelenleg valamivel több mint három hektáron termesztik az ipari meggyet, melyet nagyban értékesítenek. A szüretet egy külön erre a célra kialakított rázógéppel végzik, ami naponta akár 6-7 tonna gyümölcsöt is le tud szedni, ha jó a termés. Az ipari meggyel a többi kultúrához képest kevesebb a munka, amelyet többnyire a család feje, Attila végez. Metszéskor ugyan szüksége van egy segítő kézre, illetve szüretkor is kell a munkaerő, olyankor 10-15 munkás dolgozik a gyümölcsösében, de a többi munkát egy ember is el tudja végezni. Tóthék mielőtt meggytermesztésbe kezdtek volna, kikérték több hazai és magyarországi termelő és felvásárló tanácsát is, akik ipari meggyfatelepítésre biztatták őket, illetve hogy olyan fajtát ültessenek, amelynek magas a szárazanyag- és színanyagtartalma is, tehát éretten egészen sötét színű.

Az idei időjárás nem kedvezett a meggynek, mivel az év elején nagy volt a szárazság, amit hideg esők követtek. Ez a mennyiség kárára ment, de szerencsére a minőség nem lett olyan rossz.

– Idén a tavalyinál kevesebb meggyünk lett, de szerencsére a minőség első osztályú, ez némileg kárpótol bennünket. Sajnos a felvásárlókkal nehéz megállapodni, ez az előző években számos problémát okozott. Az idén szerencsére sikerült megegyeznünk egy céggel, amely felvásárolja a gyümölcsünket – mondta Tóth Attila, aki hozzátette, hogy a munkaerő megtalálása jelenti számára a legnagyobb kihívást, de szerencsére azt is meg tudta oldani.

Diófákat ültetett a meggyfasorokba

Tóth Attila elmondta, a meggy kezdetben jó üzletnek bizonyult, de ha ma ültetne fákat, inkább diótermesztésbe fogna, ami kevesebb munkát igényel, és ami a legfontosabb, a termést sem kell eladni azonnal. Éppen ezért a kiszáradt fák helyére pár éve diófákat ültetett, így mára vegyes az ültetvénye, a meggysorok között ugyanis már számos diófa ékeskedik.

Tíz év múlva a meggyfák élettartama lejár, kiszedik őket, a diófák viszont addigra megnőnek, így változik a meggyes szinte feltűnés nélkül diófássá. Ez a „varázslat” a csúzai termelő saját ötlete volt. Nemcsak a termésében látja jövőbeli ültetvénye értékét, hanem a diófában is, mely rendkívül keresett nyersanyag, és kevés van belőle. Egyszer még nagy értéket fog képviselni.