Nem lesz többé választott vezetősége Csúzának, Vörösmartnak és Sepsének sem!

438

Csupán egy hónappal a helyhatósági választások előtt a Hercegszőlősi Járási Tanács – alapszabály-módosítással – megszüntette a járáshoz tartozó települések helyi választmányait. Így miután a napokban lejár a négy évvel ezelőtti vezetés mandátuma, Csúza, Vörösmart, Sepse, Karancs, Hercegszőlős, Kő és Mirkovac is választott vezetők nélkül marad. Ezzel a döntéssel nem mindenki értett egyet a járási tanácsban.

A helyi választmányok megszüntetését elsősorban anyagi okokkal indokolták a kezdeményezők.

A Hercegszőlősi járás koalíciós többségét a HDZ-SDSS-Sója Dénes független listájáról tavaly mandátumot szerzett képviselők alkotják, ők mind támogatták a polgármesterek kiiktatását a járási „rendszerből”, három képviselő ellenezte: a csúzai Hordósi Dániel, a sepsei Prosszer Horvatin Szanella és a karancsi Božo Čerkez.

Prosszer-Horvatin Szanella: Hogy abban a járásban, amely a vezetői szerint tökéletesen működik, ne legyen pár ezer kúna a helyi választmányokra – ez egyszerűen nem igaz!

– Az egész javaslat indoklását megalázónak tartom a lakosságra nézve. Az indoklás szerint ugyanis a helyi választmányok megszűnésére – többek között – „a járás anyagi körülményei miatt” van szükség, ami teljesen ellentmond Sójáék eddigi, 15 éve szajkózott állításának, miszerint ez a járás maga a földi paradicsom, és anyagi szempontból tökéletesen működik. Tehát egy ilyen járásban ne volna pénz a települések helyi választmányaira, amelynek tagjai amúgy ingyen és bérmentve dolgoznak falujukért?  Ki hiszi vajon ezt el nekik?  Tizenkét éven keresztül a sepsei Helyi Választmány tagja voltam, egyetlen lipát sem költöttünk működésre – nyilatkozta lapunknak Prosszer Horvatin Szanella, a járási képviselő-testület és a sepsei helyi választmány tagja.

 

 

Hordósi Dániel: Sójáék megfutamodtak a választások elől!

– Az én meglátásom az, hogy politikai ok áll a döntés mögött. Méghozzá az, hogy Sójáék megfutamodtak az idén márciusban esedékes helyhatósági választások elől, mert azok egyértelműen kimutatták volna azt, ami nyilvánvaló, hogy Sója Dénes egykori támogatóinak a száma a minimálisra csökkent, és hogy ez a továbbiakban a nem magyarok számára is egyértelműen látható lenne. Hogy ezt elkerüljék és megtartsák a járási hatalomban való részvételüket, döntöttek így. Amiért készek még az ezeréves magyar falvak választott vezetőinek a törlésére is! A helyzet groteszkségére utal az is, hogy a helyi választmányok törlése mellett szavaztak Sepse és Vörösmart eddigi polgármesterei, Rajki Zoltán és Bisztricán Hajnalka is, ami a saját politikai kudarcuk iskolapéldája. A HMDK álláspontja az, hogy igenis szükség van a helyi választmányokra, hogy legyen a településeknek választott vezetősége, képviselője, akiket az emberek választanak meg, és akik a falubeliek mindennapjaival foglalkoznak. És ezt mi attól függetlenül támogatjuk, hogy a magyar falvak eddigi vezetői nem a mi általalunk támogatott listákról nyerték el tisztségüket – nyilatkozta lapunknak Hordósi Dániel, a járási tanács tagja.

Bisztricán Hajnalka: Jól döntöttünk. Semmi értelmük nincs a helyi választmányoknak.

Teljesen más véleményen van Bisztricán Hajnalka, a Sója Dénes független listájáról a járási tanácsba bekerült tag, a vörösmarti Helyi Választmány négy évvel ezelőtt megválasztott elnöke.

– Nem látom értelmét a helyi választmányoknak. Nincs önálló jogi személyiségük, nem tudunk pályázni, semmit nem tehetünk. Jól döntöttünk, hogy megszüntettük őket – nyilatkozta lapunknak Vörösmart leköszönő polgármester asszonya. Kérdésünkre viszont, hogy akkor nyilván eddig sem tudott elintézni semmit polgármesterként, már azt válaszolta, hogy „de igen”, többször is. Vagyis ellentmondott saját indoklásának.

Megkérdeztük tőle azt is, szerkesztőségünkbe olyan hír is eljutott, hogy a helyi választmányok megszüntetése ellen aláírásgyűjtést tervezett Vörösmarton, amire határozott nem volt a válasza.