Műfordítói tábor horvátországi résztvevővel

0
68

A Magyarországgal szomszédos nyelvek fiatal műfordítóinak a táborára idén augusztus 16. és 23. között került sor a Lakitelek Népfőiskola, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány, valamint a Magyar Írószövetség szervezésében. A táborban az eszéki magyar tanszék doktorandusz hallgatója, Đelatović Sonja is részt vett.

A kialakult járványügyi helyzet ellenére az idén is megszervezték a Németh László nevét viselő műfordítói tábort a Lakiteleki Népfőiskolán. A fordítótábor szakmai vezetői dr. Kiss Gy. Csaba és dr. Mészáros Andor voltak. A tábor célja Magyarország mai (horvát, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) és történelmi (lengyel) szomszédainak a nyelvén született szépirodalmi szövegek magyarra fordítása.

A horvát-magyar műhely munkájában idén négyen vettek részt, köztük Đelatović Sonja, az eszéki Bölcsészettudományi Kar magyar tanszékének hallgatója, aki már a korábbi években is   „táborozott” Lakiteleken. Sonja azt mondja, hogy minden alkalommal új dolgot is tanul, így nagyon hasznosnak tartja, a tanultakat pedig tovább kamatoztatja stúdiumai során.

Đelatović Sonja

A horvát-magyar műhely vezetője – immár negyedik alkalommal – Trubics Lilla, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének munkatársa volt. A novellák és versek fordítása mellett a műhely résztvevői betekintést nyerhettek a publicisztikai szövegek, valamint a politikai kifejezések fordításába is.