Mi vár ránk az idei évben?

0
165

 

Brüsszel szerint Horvátország a legrosszabbul teljesítő tagállama az Európai Uniónak. Hazánk külföldi adóssága oly mértékű, hogy a súlyosan eladósodott országok közé sorolják. Továbbra is 300 ezer fő felett van az állástalanok száma, de azok közül, akik dolgoznak is, sokan, mintegy 40 ezren több mint három hónapja nem kaptak fizetést. Hiába a törvényi intézkedések, a „szégyenlisták”, ma is kilencezer fölött van azoknak a munkaadóknak a száma, akik több havi fizetéssel tartoznak alkalmazottaiknak. Így nem lehet csodálkozni azon sem, hogy majd 320 ezer embernek zárolták a számláját.
A keresőknek némi vigaszt jelent, hogy növelték a kereset adómentes részét, így a horvát átlagfizetés 100 kúnával lehet magasabb. Ez a január 1-jétől életbe lépő, a jövedelemadóról szóló törvénynek köszönhető, amely több pontjában is változik.
Ugyanakkor a 2015-ös év első napjától megadóztatják a betét kamatnyereségét is. A pénzügyminisztérium adatai szerint mintegy 50 ezer bankbetétesnek összesen mintegy 10 milliárd eurós megtakarítása van, ami után évente 2,3 milliárd kúna nyereséget tehetnek zsebre. Itt persze nem átlagemberekről van szó, így ez őket (minket) nem is érint, az pedig, akinek százezer kúnás megtakarítása van, meg sem érzi majd az évi 350 kúnányi adót, amit fizetnie kell. Persze ezeken kívül is vannak újdonságok, amelyek egy részét elvileg a gazdasági helyzet javítása érdekében hozták meg.
Az idei lesz az utolsó olyan év, amelyben mi magunk írjuk az adóbevallást, mert 2016-ban ezt már az adóhivatal emberei teszik majd meg helyettünk.
A szerencsés szerencsejátékosoknak idéntől már a 750 kúna alatti nyereményük után is adózniuk kell, mégpedig 10 százalékot. Eddig a 10 százalék a 750 és a 10 ezer kúna közötti összegekre vonatkozott. Tehát ha valaki 20 kúnát nyer a lottón, kézhez már csak 18-at kap!
Azt illetően, hogy az említett törvényi módosítások milyen hatással lesznek az idei év mutatóinak alakulására, és hogy mi minden vár még ránk, egyelőre nem lehet és nem is érdemes jóslatokba bocsátkozni.