Mert én is magyar iskolába jártam!

0
184

A múlt héten kerültek föl a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségének közösségi oldalára azok a plakátok, amelyekkel a magyar iskolákért, az anyanyelven való tanulásért kampányolnak. Már az első pár nap alatt több százan megosztották, de ami még fontosabb: beszédtéma lett. Miért is válasszuk a magyar iskolát? – teszik föl a kérdést a plakátokon, majd különböző észérvekkel igyekeznek alátámasztani, hogy a magyar nyelven, az anyanyelven való tanulás előnyt jelent.
Mert sajnos hosszú évek óta küzd egymással a szakemberek egybehangzó véleménye és a „suttogó propaganda”. A számos erőfeszítés ellenére utóbbi még mindig jobban áll, hiszen a számtalanszor megcáfolt tévhit, a „horvát iskolával jobban érvényesül a gyerek” miatt csökken a magyar iskolákba iratkozók száma.
Az ifjúsági közösség tagjai arcukat adták az ügyhöz, és büszkén vállalják magyarságukat.  Hiszen sikeresen megállták/megállják a helyüket a tanulmányaik során és utána is, sikerült elhelyezkedniük, vállalkozást vezetnek stb. Mert magyar iskoláink nem csak olyan magyarokat nevelnek, akik elkötelezettek az anyanyelv és a nemzeti kultúra iránt, hanem sikeres magyarokat is, akik mindig megállják a helyüket.
Több százan olvasták el a karancsi Szabó Andrea szövegét is, aki szintén a közösségi oldalon osztotta meg saját történetét. Andrea a magyar iskolák után kiváló eredménnyel végezte el az egyetemet Eszéken, horvát nyelven. A száz legjobb horvátországi egyetemista közé sorolták. De hasonlókat írhatna le testvére, Anasztázia is, akinek szintén nem jelentett gondot magyar iskola után az állam nyelvén való továbbtanulás. Persze mindehhez kellett a szülői háttér is, és Szabóék kiállása a magyar oktatás mellett példaértékű.
És folytathatnánk a sort a többiekkel is, akik közül néhányan a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának kisfilmjében is megszólalnak, mert a pedagógusszervezet is évek óta harcol, dolgozik a magyar oktatásért, és elévülhetetlen érdemei vannak az itteni magyar közoktatás fejlesztését, jobbítását illetően.
Mert civil és szakmai szervezeteinkben is jól tudják, most magyar közösségünk megmaradása a tét, és minden lehetőséget meg kell ragadni annak a célnak az érdekében, hogy a magyar nyelv és kultúra még hosszú ideig megmaradjon ebben a térségben.