Könyvbemutató és adventi hangverseny

0
45

December 12-én, csütörtökön az eszéki J. J. Strossmayer Tudományegyetem  bölcsészkarának a dísztermében bemutatták dr. sc. Božić Bogović Dubravka és Lovas Eldina Dél-Baranya református hitvallású lakossága 1750-1850 között című könyvét, december 15-én pedig a Népkörben adventi hangversenyre került sor.

A kutatás eredményeként készült kötet a Horvát Történelmi Intézet Szlavóniával, Szerémséggel és Baranyával foglalkozó alosztálya és az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület közös projektjeként, a horvát Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának támogatásával jött létre.

A Népkör elnökének, Magdika Dánielnek az üdvözlő beszédét követően a könyvet az intézet vezetője, dr. sc. Andrić Stanko, valamint a két szerző mutatta be. A kiadvány a Trianon után Horvátországhoz csatolt terület kálvinista magyar lakosságának demográfiai történetét mutatja be és elemzi, ezzel is segítve a magyarság akkori helyzetének megismerését és megértését.

Adventi hangverseny a Népkörben

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület székházában december 15-én, ezüstvasárnap került sor a már hagyományos adventi hangversenyre. Idén a Tripolszki Adél rendezte esten fellépett az Opus kvartett, Igor Valeri korrepetitor zongorakíséretével Kovačević Tripolszki Hanna, akinek hegedűjátékát vastapssal jutalmazta a szépszámú közönség. A Vlahek Dunja szavalatával indított zenei estet a Népkör MKE vegyes karának karácsonyi dalcsokra zárta. (k.zs)