Komolyzenei koncert és kiállítás a spliti kultúrnapok keretében

0
62

A HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének szervezésében az őszi magyar kultúrnapok keretében múlt hétfőn komolyzenei hangversenyre került sor Liszt Ferenc műveiből, most hétfőn pedig egy képzőművészeti kiállításra.

Spliti HMDK-egyesületünk idén ünnepli megalakulásának a 25. évfordulóját. A jubileumi évhez méltóan a spliti magyar kultúrnapok keretében az egész évet színvonalas programok jellemzik – tudtuk meg Tripolszki Anikótól.

– Az ősz folyamán több időt tudnak szentelni a tengermellékiek kulturális programokra, mint nyáron, hiszen a legtöbben turizmussal foglalkoznak. Szervezésünkben két eseményre is sor került mostanában – mondta az egyesület vezetője.

Szeptember 9-én komolyzenei koncertet rendeztek Liszt Ferenc műveiből a spliti városi múzeum gótikus termében, melynek szépszámú közönsége volt, magyarok és horvátok egyaránt, külön öröm a szervezőknek, hogy voltak fiatalok is.

Ezen a hétfőn pedig képkiállítást nyitottak meg pécsi kisiparosok munkáiból, valamint horvátországi magyar festők műveiből. Spliti egyesületünk alkotóinak a képein kívül a drávaszögi Horvát Adrián és Vidović Mária munkáit, egy zágrábi akadémiai festő műveit, továbbá a fiumei egyesületünk tagjai által készített festményeket is láthatnak a látogatók. A tárlatnyitó résztvevői megemlékeztek Viola Éváról, fiumei egyesületünk nemrég elhunyt vezetőjéről.

Tripolszki Anikótól megtudtuk, egyesületüknek az év végéig még számos programja lesz, kórusuknak nyolc fellépése van tervben, megemlékeznek az ’56-os forradalomról és szabadságharcról, egyesületük 25. évfordulóját pedig egy magyar bál keretében fogják megünnepelni.